pani jest rozwódką i ma na dwójkę dzieci zasądzone alimenty. Teraz przyszła po becika na nowe dzieciątko z nowym tatusiem. Mówi, że nie chce rodzinnego na to nowe dziecko, tylko chce becika. Czy tak może? Z dochodów nowego tatusia nie załapią się na rodzinne. Dodam, że ta kobieta ma też FA na dwójkę dzieci.
ale ona złożyła już wniosek z kompletem dokumentów na becika. Dochody konkubenta są i w składzie rodziny też jest. Tylko nie wiem czy coś powinnam zrobić w sprawie zas.rodzinnego i funduszu?Mam informacje, że zmieniła się sytuacja rodzinna u Pani.
Przy rodzinnym do składu rodziny powinna wpisać to dziecko a jak nie chce świadczenia ( bo nie wpisze tatusia, nie da jego dochodów, nie ma alimentów od niego) to nikt jej nie zmusi....
mając informacje ,że zmieniła się sytuacja rodzinna ( skład rodziny i dochody) musisz uwzglednić te zmiany bo mają one wpływ na pobierane zasilki rodzinne i FA.....jak trzeba to uchylasz uprawnienia.
Za miesiąc przyjdzie znowu zgłosi zmianę składu rodziny -(bez konkubenta)- przyznasz na nowo zasilki rodz. i FA
czyli reasumując: kobieta rozwódka ma w sumie czworo swoich dzieci: 2 z poprzedniego związku i ma zasądzone alimenty, trzecie urodzone w trakcie rozwodu i nie ma na nie zasądzonych alimentów (rodzinne na to dziecko nie przysługuje)i czwarte konkubenta.Czyli zas. rodzinny na 3 dzieci a w składzie rodziny matka, czwórka dzieci i konkubent, tak?
nie:) jesli w skladzie rodziny bedzie konkubent (czyli jesli wspolnie z nim wychowuje dzieci) to zasilek rodzinny bedzie przyslugiwal na wszystkie dzieci (czworo)- oczywiscie jesli spelniaja kryterium dochodowe
jejku zamotałam się czyli jak jest konkubent i wspólnie wychowują chociaż jedno ich dziecko to rodzinne może być i na to dziecko, które jest z byłego związku i nie ma alimentów na niego?