pomoc dla niespokrewnionej opiekunki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 lut 2015, 11:39

Witam serdecznie

Czy można starać się o jakąś formę wsparcia finansowego w sytuacji gdy opiekuję się niepełnosprawną sąsiadką, z którą nie jestem w żaden sposób spokrewniona. Sąsiadka jest osobą samotną, jej mąż oraz dzieci nie żyją, jedyni krewni to siostra, która nie interesuje się nią. Ja jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku.

Będę wdzięczna za poradę co i w jaki sposób mogę zrobić w tej sytuacji
sąsiadka

Napisano: 23 lut 2015, 12:38

niestety nie wszystkim co opiekują się należy się świadczenie, ustawa jasno określa komu należy się specjalny zasiłek opiekuńczy
Art. 16a. 1. Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788, z późn. zm.) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom
Kati@

Napisano: 23 lut 2015, 12:52

A w sytuacji gdy mąż i dzieci tej osoby nie żyją? Nie ma więc osób, na których ciąży obowiązek alimentacyjny...
sąsiadka

Napisano: 23 lut 2015, 12:56

Trafiłam na artykuł, w którym ktoś zacytował treść jakiegoś przepisu mówiący o innych osobach niespokrewnionych w sytuacji gdy osoby spokrewnione nie mogą się opiekować lub ich nie ma. Nie wiem czy to chodziło o specjalny zasiłek opiekuńczy czy o jakąś inną formę pomocy....
sąsiadka

Napisano: 23 lut 2015, 13:14

chodziło o inną formę pomocy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2015, 13:28

Nie zależy mi na tym konkretnym, pytałam o jakąkolwiek formę pomocy. Więc o co chodziło w tym zapisie? O jaką formę pomocy mogę się starać?
sąsiadka

Napisano: 23 lut 2015, 16:46

Kiedyś przy SP był taki zapis. A co do opieki - możesz się opiekować, nikt Ci nie zabrania, tyle tylko, że nie dostaniesz SZO. W świadczeniach rodzinnych nie ma innego świadczenia skierowanego do obcych opiekunów.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x