Pomoc na kont. nauki (stare zasady) - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 lut 2020, 19:19

Witam serdecznie.
Chciałabym się zapytać jak wygląda sprawa z kryterium dochdowym dla osoby usamodzielnianej na starych zasadach.

Po opuszczeniu w 2017 r. domu dla matek usamodzielniłam się i pobieram świadczenie pomoc na kont. nauki na podstawie art. 88 u.o.p.s

Kryterium dochodowe podane w podstawie decyzji (art. 89 ust. 5 pkt 2) to 200% dochodu na osobę w rodzinie (1056 zł) - domyślam się że otrzymuję świadczenie na starych zasadach (nie jestem pewna).

W lutym br. przekroczyłam kryterium o 30 zł (na osobę) wobec czego w myśl powyższych przepisów świadczenie mi nie przysługuje.

Chciałabym zgłosić ten fakt w MOPS, ale jednocześnie boję się że decyzja zostanie uchylona i stracę przyznane świadczenie.

Czy art. 240 ust. 3 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej znajduje w moim przypadku zastosowanie?

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam,

Kamila
kama94
Praktykant
Od: 13 lut 2020, 19:17
Zajmuję się: PS

Napisano: 14 lut 2020, 14:03

Osoby pobierające świadczenia są obowiązane niezwłocznie poinformować organ, który przyznał świadczenie o każdej zmianie w ich sytuacji osobistej, dochodowej i majątkowej. Niepoinformowanie o zmianie swojej sytuacji może prowadzić do nienależnie pobranych świadczeń, które trzeba będzie zwrócić. A jak nie zwrócisz dobrowolnie, wszczęte zostanie postępowanie egzekucyjne, co obciąży Cię dodatkowymi kosztami związanymi z egzekucją.

Bez względu na wszystko powinnaś poinformować MOPS o zmianie swojego dochodu (wcześniej czy później to i tak wyjdzie na jaw) i tam pytać na jakich zasadach jesteś i co dalej. Pracownik prowadzący sprawę na pewno przeanalizuje Twoją sytuację i bez podstawy nie uchyli decyzji.
qwerty123
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 18:50
Zajmuję się: piecza zastępcza

Napisano: 15 lut 2020, 11:43

qwerty123 pisze:
14 lut 2020, 14:03
Osoby pobierające świadczenia są obowiązane niezwłocznie poinformować organ, który przyznał świadczenie o każdej zmianie w ich sytuacji osobistej, dochodowej i majątkowej. Niepoinformowanie o zmianie swojej sytuacji może prowadzić do nienależnie pobranych świadczeń, które trzeba będzie zwrócić.
Ja doskonale znam treść pouczenia, ale akurat nie o taką pomoc mi chodziło :roll:

Patrząc na podstawę decyzji wnioskuję że otrzymuję pomoc na starych zasadach tj. na podstawie przepisów obowiązujących przed 09.06.2011, przepisy w brzmieniu obecnym stosuje się za wyjątkiem art. 240 ust. 3 (przynajmniej w teorii wg. interpretacji MRPiPS i orzecznictwa) co zresztą jest logiczne w zestawieniu z art. 32 Konst. RP.

Dla mnie jest to zrozumiałe że skoro dla osób usamodzielnianych na nowych przepisach nie stosuje się kryterium dochodowego, to w moim przypadku gdy spełniam materialnoprawne przesłanki z art. 146 u.o.w.r.i.s.p.z znajduje tu zastosowanie art. 240 ust. 3 u.o.w.r.i.s.p.z
qwerty123 pisze:
14 lut 2020, 14:03
Pracownik prowadzący sprawę na pewno przeanalizuje Twoją sytuację i bez podstawy nie uchyli decyzji.
Podstawa do uchylenia jest przekraczam 200% kryterium dochodowego według starych przepisów art. 89 ust 5.
Chciałam się po prostu zapytać na forum gdzie doświadczone osoby na codzień pracują przy takich sprawach czy w takich przypadkach jak mój MOPS uchyli obecną decyzję jednocześnie wydając obligatoryjnie nową na podstawie art. 240 ust. 3 czy będę musiała złożyć nowy wniosek i leży to w mojej inicjatywie.

Pozdrawiam :)
kama94
Praktykant
Od: 13 lut 2020, 19:17
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x