Pomoc na kontynuowanie nauki - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 wrz 2013, 22:30

Witam, mam do was pytanie drodzy forumowicze a mianowicie :

Czy wiecie może kiedy ta ustawa weszła w życie w PCPR \"Pomoc na kontynuowanie nauki\"? bo tak naprawdę uczę się dalej, dalej bo nigdy nie przerwałem nauki i dopiero teraz zadzwonili do mnie z PCPR , że należy mi się taka pomoc w wysokości 500zł miesięcznie , teraz gdy za 6 miesięcy wejdę w wiek 25lat więc przez 6 miesięcy będę dostawał takie dofinansowanie , no ale co robili wcześniej?
~Anonim

Napisano: 23 wrz 2013, 22:35

Nic z tego nie rozumiem. Musisz przybliżyć bardziej swoją sytuację. Ponadto chcę podkreślić, że pomoc na kontynuowanie nauki jest pomocą wnioskową. Więc jak sama nazwa wskazuje powinieneś złożyć stosowny wniosek do PCPR zaopiniowany przez opiekuna usamodzielnienia i cały czas od momentu wejścia w proces usamodzielnienia współpracować z właściwym PCPR.
~Edyta

Napisano: 23 wrz 2013, 22:43

No tak, tylko skąd ja mogłem wiedzieć , że taka pomoc istnieje i że muszę złożyć wniosek do PCPR ??? oni wiedzieli o mojej sytuacji od 18 roku życia więc czemu złożyli mi taką ofertę dopiero teraz?
~Anonim

Napisano: 23 wrz 2013, 22:57

Czy jesteś wychowankiem rodziny zastępczej, czy placówki opiekuńczo-wychowawczej. Kiedy opuściłeś opiekę zastępczą.
~Edyta

Napisano: 23 wrz 2013, 23:05

Jestem wychowankiem rodziny zastępczej tak jakby, bo po śmierci rodziców opiekę sprawowała babcia
~Anonim

Napisano: 23 wrz 2013, 23:18

Dlaczego napisałeś tak jakby ? Nie napisałeś kiedy opuściłeś rodzinę zastępczą, tzn. do kiedy rodzina zastępcza pobierała świadczenia.
Aby otrzymywać pomoc na kontynuowanie nauki należy spełnić wiele warunków, do których m. in. zalicza się pobyt min 1 rok w opiece zastępczej zgodnie z postanowieniem sądu. Rodzina zastępcza nie mogła być rozwiązana przed 18 rokiem życia. W ustawowych terminach powinien właściwy PCPR wyznaczyć dla Ciebie opiekuna usamodzielnienia, z którym powinieneś opracować indywidualny program usamodzielnienia tzw. IPU. IPU w szczególności powinien zawierać szczegółowe informacje dotyczące planu kontynuowani nauki oraz terminy ubiegania się o poszczególne formy pomocy. Moje przypuszczenia tak późnego kontaktu PCPR chyba są spowodowane zmianami przepisów w międzyczasie. Może w tym czasie nie kwalifikowałeś się dochodowo do otrzymywania pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki na podstawie ustawy o pomocy społecznej. Obecnie zgodnie z ustawą o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej pomoc można przyznać po spełnieniu pewnych warunków bez względu na sytuację dochodową. Po śmierci rodziców może pobierałeś wysoką rentę rodzinną?.
~Edyta

Napisano: 24 wrz 2013, 9:57

Czy zadowoliła Cię moja odpowiedź?
~Edyta

Napisano: 25 wrz 2013, 21:44

odpowiesz m jescze na jedno pytanie?
~Anonim

Napisano: 26 wrz 2013, 21:45

A gdzie dziękuję, za wcześniejszą poradę. Kultura osobista?
~Edyta

Napisano: 26 wrz 2013, 21:46

A gdzie dziękuję, za wcześniejszą poradę. Kultura osobista?
~Edyta

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x