świadczenie nienależnie pobrane - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 wrz 2013, 13:18

Proszę o pomoc. Mam usamodzielnioną której przyznano pomoc na kontynuowanie nauki w oparciu o przepisy ustawy o pomocy społecznej. Pomoc miała przyznaną na okres 1.09.201-31.08.2013. We wrześniu br okazało się, że z dniem 26.06.2013 została skreślona z listy uczniów. O fakcie nie poinformowała PCPR. W związku z tym mam świadczenie nienależnie pobrane za lipiec i sierpień 2013 w kwocie 988,20 zl. Jak mam to zrobić technicznie? Na jakie przepisy się powołać? Błagam pomocy!!!!!
~K...

Napisano: 25 wrz 2013, 15:34

wszczynasz postępowanie. następnie po prostu wygaszasz tamtą decyzję z dniem wykreślenia. i żądasz zwrotu odrębną decyzją nienależnie pobranej pomocy za wymieniony okres
~Dora

Napisano: 25 wrz 2013, 15:58

Dora to rozumiem tylko że dziewczyna usamodzielniła się przed 2012. Miała decyzję przyznaną na podstawie art. 240 o pieczy (czyli na podstawie przepisów dotychczasowych). a wystawiając decyzję o nienal. pobranym świadczeniu nie wiem czy mogę wystawić na podstawie 240 o pieczy i dalej z ustawy o pomocy społecznej? Czy w ogóle w podstawie decyzji powołać się tylko i wyłącznie na przepisy z ustawy o pieczy? Z tym mam gorszy problem. Po prostu nie wiem na jaki art. z jakiej ustawy mam się powołać?
~K...

Napisano: 25 wrz 2013, 16:26

~K... a dlaczego nie możesz się powołać na te same przepisy, na których przyznałaś pomoc?
Ją dotyczą przepisy przejściowe i takie powinnaś stosować - tak uważam.

~Dora to jest właśnie taki przypadek, dla którego wolę mieć przed wakacjami dokument ze szkoły.
~Kasia2

Napisano: 26 wrz 2013, 10:13

W podstawie art. 240, natomiast w uzasadnieniu z ustawy o pomocy społecznej w brzmieniu przed 01.01.2012r. Pozdrawiam.
~piotrek

Napisano: 26 wrz 2013, 12:04

Dzięki. Tak myślałam, że powołam się na art. 240 ale zawsze lepiej się upewnić.
~K...

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x