pomoc na kontynuowanie nauki

ODPOWIEDZ
~maggda

pomoc na kontynuowanie nauki

Post autor: ~maggda »

temat był już poruszany. bardzo proszę o wyjaśnienie jak to jest z tą pomocą. Otóż wychowanek (usamodzielniany na starych zasadach) pobierał pieniądze z racji kontynuacji nauki-studiował, musiał za każdym razem przedstawiać zaświadczenie z uczelni że kontynuuje naukę. Niestety prawdopodobnie będzie powtarzał rok...czy mam mu zawiesić pomoc na kontynuowanie nauki? czy taką pomoc mogę mu ponownie przyznać za rok?
~Edyta

Re: pomoc na kontynuowanie nauki

Post autor: ~Edyta »

Jeżeli wychowanek nie realizuje zapisów pcpr może zawiesić pomoc. Ja bym po pierwsze wystąpiła na uczelnię, z zapytaniem czy osoba nie została wcześniej, tzn. przed zakończeniem roku akademickiego skreślona z listy studentów (po to aby zobaczyć, czy nie ma nienależnie pobranych świadczeń). Po drugie poprosiłabym wychowanka o kopię indeksu, aby sprawdzić, czy osoba miała dobre chęci i powinęła mu się noga, czy też w ogóle nie podchodził do zaliczeń i egzaminów, bo po prostu mu się nie chciało, ale chętnie pobierał świadczenia. Dopiero po przeprowadzeniu szczegółowego postępowania podjęłabym stosowną decyzję. W przypadku przyznania pomocy osoba usamodzielniana z opiekunem powinna dokonać stosownych zmian do ipu, celem ich zatwierdzenia przez dyrektora pcpr.
ODPOWIEDZ