zwrot nienależnie pobranego świadczenia
zwrot nienależnie pobranego świadczenia
Czy ktoś z Państwa wydawał już decyzję o zwrocie nienaleznie pobranego świadczenia wg przepisów obowiązujących od tego roku ( art. 104 ups). Mamy teraz taki przypadek, tylko chcemy odstąpić od żądania zwrotu z uwagi na trudną sytuację podopiecznego. Ale zastanawiam się czy zgodnie z art. 104 ust. 4 wydać decyzję o zwrocie, a następnie na wniosek osoby zainteresowanej - drugą decyzję o odstąpieniu od zwrotu?
Re: zwrot nienależnie pobranego świadczenia
Ja właśnie wykorzystałam ten art. 104 - nie nienależne (wcześniej nazywałam to zwrotem nadpłaconych świadczeń). <Swoją drogą... kiedy to weszło?>
Najpierw wydałam decyzję o konieczności zwrotu. Stwierdziałam, że jak rodzina zgłosi przeciwskazania, to powiem, żeby napisali wniosek o zwolnienie czy umorzenie, zrobie wywiad i umorzymy.
Najpierw wydałam decyzję o konieczności zwrotu. Stwierdziałam, że jak rodzina zgłosi przeciwskazania, to powiem, żeby napisali wniosek o zwolnienie czy umorzenie, zrobie wywiad i umorzymy.
Re: zwrot nienależnie pobranego świadczenia
właśnie tak trzeba zrbić, najpierw dec. o zwrocie a potem na wniosek odstąpienie
Oprócz zwrot nienależnie pobranego świadczenia - Stare tematy przeczytaj również:
skarga pilne
Okulary dofinansowanie
niepełnosprawność
brak współpracy
wyprawka a nieukonczona szkoła
weekend
pomoc pieniężna dla rodziny gdy nie sprawuje osobistej opieki
szkolenie 18 styczeń 2011 Koszalin-pomoc społeczna
dof. sportu kultury turystyki
kontynuacja nauki po usamodzielnieniu
decyzja, któa wygasła i nowe fakty
pomoc na kontynuowanie nauki dla karanego