Mam nadzieję że ktoś coś mi podpowie bo sytuacja jest specyficzna
- nasz powiat działał na podwyższonej podstawie która wynosiła u nas 1800zł
- rodzina zastępcza wybrała pomoc na \"starych zasadach\" i otrzymuje pomoc w wysokości 40% podstawy tj. - 1080 zł
- teraz chłopczyk ma ponad 7 lat i uzyskał orzeczenie o niepełnosprawności i mam pewien zgryz czy odjąć od wysokości pomocy 50% dochodu czyli ten wspomniany zasiłek pielęgnacyjny
- wedle intencji ustawodawcy rodziny które zostały na dotychczasowych przepisach nie mogą stracić i mieć mniejszej pomocy ale czy tym razem ???
pomoc na \"starych zasadach\" a orzeczenie o niepełnosprawności
Re: pomoc na \"starych zasadach\" a orzeczenie o niepełnosprawności
wydając decyzję opierasz się na przepisach, a przepis, który mówił , że świadczenia nie mogą być niższe został zmieniony(dot. art. 226 ust. 5 ustawy o wspieraniu). Pozdrawiam!
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Niestety bardzo mądry ustawodawca zmienił ten przepis i już teraz świadczenia mogą być niższe.
Kasia
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
I jeszcze jedno, zgodnie z art. 226 ust. 9: W przypadku gdy do spraw, o których mowa w ust. 5, stosuje się przepisy dotychczasowe, ukończenie przez dziecko, po dniu wejścia w życie niniejszej ustawy, 7. roku życia nie powoduje zmniejszenia wysokości świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania dziecka lub osoby przebywającej w rodzinie zastępczej.
Ja tę sytuację rozumiem tak choć nie jestem całkiem pewna: dziecko miało poniżej 7 lat i otrzymywało 60% z podstawy minus połowę dochodu dziecka. Pomimo, że wtedy nie miało dochodu, to zasada wyliczania wysokości świadczenia obowiązywała. Jak dziecko ukończyło 7 lat, to skoro rodzina pozostała na przepisach ustawy o pomocy społecznej, nadal stosujesz tę samą zasadę. Czyli 60% z kwoty podstawy - bo nie zmieniasz na 40% ale też nic nie możesz dodać - minus połowa dochodu dziecka w związku z uzyskaniem zasiłku pielegnacyjnego.
W ten sposób niestety zmniejsza się pomoc dla dziecka, ale nie dlatego, że dziecko ukończyło 7 lat, tylko dlatego, ze zmieniła się jego sytuacja dochodowa.
Tak bym to rozpatrzyła w decyzji wyraźnie uzasadniając podjęte rozstrzygnięcie, a rodzinę poinformowała o możliwości złożenia odwołania do SKO. To nie nasza wina, że przepisy tak wspaniale zostały skonstruowane, że budzą się poważne wątpliwości co do ich interpretacji.
Ja tę sytuację rozumiem tak choć nie jestem całkiem pewna: dziecko miało poniżej 7 lat i otrzymywało 60% z podstawy minus połowę dochodu dziecka. Pomimo, że wtedy nie miało dochodu, to zasada wyliczania wysokości świadczenia obowiązywała. Jak dziecko ukończyło 7 lat, to skoro rodzina pozostała na przepisach ustawy o pomocy społecznej, nadal stosujesz tę samą zasadę. Czyli 60% z kwoty podstawy - bo nie zmieniasz na 40% ale też nic nie możesz dodać - minus połowa dochodu dziecka w związku z uzyskaniem zasiłku pielegnacyjnego.
W ten sposób niestety zmniejsza się pomoc dla dziecka, ale nie dlatego, że dziecko ukończyło 7 lat, tylko dlatego, ze zmieniła się jego sytuacja dochodowa.
Tak bym to rozpatrzyła w decyzji wyraźnie uzasadniając podjęte rozstrzygnięcie, a rodzinę poinformowała o możliwości złożenia odwołania do SKO. To nie nasza wina, że przepisy tak wspaniale zostały skonstruowane, że budzą się poważne wątpliwości co do ich interpretacji.
Kasia
Oprócz pomoc na \"starych zasadach\" a orzeczenie o niepełnosprawności - Stare tematy przeczytaj również:
koordynator do rodzin z długoletnim stażem !!
kontynuowanie nauki a pobyt za granicą
Tabela dotycząca korzystania ze środków PFRON AS a MODUŁ II
DPS - odstąpienie
wychowankowie na starych zasadach
AS-DOCHÓD
czy to jest forma decyzji?
Rodzina Zastepcza
pomoc dla wychowanka
Dochód AS
WTZ
AS- szczegółowe zasady wewnętrzne
wyrównanie renty rodzinnej a świadczenie