Witam,
czy jest jakaś interpretacja ministerstwa, że rodziny zastępcze pow. 2 lat od ich ustanowienia mogą zostać objęte pracą koordynatora rodziny, w przypadku uzasadnionej konieczności (rodziny problemowe)???
Wyjaśniam, że u nas w Ośrodku jest podział: pracownik socjalny zajmuje się \"starymi rodzinami\" (ze stażem kilkuletnim), a koordynatorzy wyłącznie \"nowymi rodzinami\" (czyli te które na dzień 01.01.12 r nie miały stażu większego niż 2 lata od ustanowienia i nowo ustanowionymi)
koordynator do rodzin z długoletnim stażem !!
Re: koordynator do rodzin z długoletnim stażem !!
zgodnie z ustawą opieką koordynatora tak w przypadku nowych jak i starych rodzin (w tym problemowych) moze zostać otoczona rz która złozy pisemny wniosek o takiego, w innym razie pcpr pełnić musi role koordynatora
który dokładnie artykuł ustawy o tym mówi ?
w myśl ustawy z dnia 27 kwietnia 2012r. o zmianie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej oraz niektórych innnych ustaw
art 77ust 1 otrzymuje brzmienie:
\"Rodziny zastępcze i rodzinne domy dziecka obejmowane są na ich wniosek opieka koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej\"
art 77ust 1 otrzymuje brzmienie:
\"Rodziny zastępcze i rodzinne domy dziecka obejmowane są na ich wniosek opieka koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej\"
dodatkowo zachęcam do lektury art 233 pkt 1 i 2
A PCPR Żagań takie RZ likwiduje gdzie tu logika lub nie daje dzieci
art 233 pkt 1 i 2 to dla mnie zagadka i pytanie co poeta miał na myśli, co ozn słowo zostają objęte a mogą zostać objete, ja rozumiem to tak że rz poniżej 2 lat muszą być objęte opieką koordynatora, głupota że na ich wniosek bo to juz jest dla mnie zaprzeczenie wszystkiego..może źle myślę ...
wg art 233 te rz które funkcjonują powyzej 2 lat i złożą wniosek o koordynatora mogą zostać nim objętę - decyzja należy do organizatora, te które funkcjonują poniżej 2 lat i złożą wniosek o koordynatora muszą zostać objęte jego pomocą, organizator nie am wyjścia. od 2015 wszystkie rodziny które złożą wniosek muszą zostać objęte.
Oprócz koordynator do rodzin z długoletnim stażem !! - Stare tematy przeczytaj również:
ocena rodzin zastępczych
alimenty w pieczy
turnus koniec orzeczenia o niepełn.
pomoc pieniężna na kont. nauki
UCIECZKI Z MOW A USAMODZIELNIENIE
delegacja - przewóz dzieci
Dofinansowanie do przedmiotów ortopedycznych
dokumentacja pracy z rodzicem biologicznym
kontynuowanie nauki a pobyt za granicą
Tabela dotycząca korzystania ze środków PFRON AS a MODUŁ II
DPS - odstąpienie
wychowankowie na starych zasadach