pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 20 mar 2013, 0:01

Witam, interesuje mnie kwestia pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej. W rodzinie zastępczej byłam ponad 3 lata. Kiedy ukończyłam 16 lat wyprowadziłam się na stancje do innego miasta i nigdy nie wróciłam do miasta \"rodzinnego\"( złe wspomnienia nie chciałam tam mieszkać). Mam obecnie 24 lata i kończę studia. Nie składałam wniosku o mieszkanie ponieważ przysługiwało by mi ono w tym kiepskim mieście. Jednak 8 miesięcy temu wyszłam za mąż. Zameldowałam się u męża gdzie mieszkam wraz z jego najbliższymi. Ponieważ spodziewamy się dziecka złożyliśmy wniosek o pomoc pieniężną tą co jest wypłacana na koniec. Przy usamodzielnieniu. Ze względu na sytuacje dostaliśmy tą pomoc. Obecnie staramy się o mieszkanie ale w obecnym miejscu zamieszkania więc składającym wniosek jest mąż (ja się nie kwalifikuje - jestem zameldowana tu kilka miesięcy a aby dostać mieszkanie trzeba by być minimum 5lat, ale jestem wpisana jako osoba która ma zamieszkać w otrzymanym lokalu). Przysługuje nam lokal do remontu na koszt własny. Wniosek został zaakceptowany i oglądamy mieszkania. Jednak jest ogrom chętnych a mieszkania w stanie tragicznym i potrzebny będzie nie mały wkład finansowy aby taki lokal doprowadzić do stanu używalności. Czy jeśli mieszkanie to zostanie nam przyznane do momentu w którym jeszcze będe pod pieczą pcpr-u ponieważ nie ukończyłam 25 r.ż i pieniążki na kontynuowanie nauki nadal dostaje. To czy mogę wystąpić z wnioskiem o Pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej? Wiem że kryterium dochodów nie jest tam brane pod uwage. Jednak nie wiem czy pomoc w formie rzeczowej nie wyklucza się wraz z tą wcześniejszą tj na usamodzielnienie-pieniężną. Poza tym mieszkanie było by na męża. Nie wiem czy to jakaś różnica dla Urzędu i nie wiem co mogę zrobić w tej sytuacji.
Dodam że mieszkanie na którym mieszkamy wraz z rodziną męża ma metraż pokojowy 30 metrów a mieszka tam 5 osób więc nie przekraczamy jeszcze limitu metrażowego, aby dostać mieszkanie socjalne. A po narodzinach dziecka już będziemy przekraczać a poród za 2miesiace.
Nie wiem jak uzyskać jakaś pomoc dla siebie ,co mi się należy, o co moge walczyć, a o co nie. Czytałam, że miasto w którym się osiedliłam później również powinno mi pomóc ale nie wiem czy nie jest na to za późno bo mam już 24 lata. Proszę o pomoc
~kasia

Napisano: 20 mar 2013, 11:38

pomoc na zagospodarowanie ci przysługuje - jest to forma rzeczowa, czyli PCPR kupuje ci niezbędne rzeczy jeśli ich nie masz - pralka, lodówka itp. do kwoty 4941 zł. przyznaje to PCPr ze względu na osiedlenie sie. ale muszą byc wprowadzone zmisny do programu usamodzielneinai w tym zakresie. powinni ci wszystko wyjaśnić w twoim PCPR, co PCPR to inaczej trochę do tej pomocy podchodzą, ale na pewno możesz sie ubiegać
~Dora

Napisano: 20 mar 2013, 15:33

pieniądze na usamodzielnie własnie brałam na rzeczy do domu i dziecko czyli łóżeczko, łózko , pralka, lodówka, wózek itp. Więc teraz będę mogła starać się o pomoc w formie rzeczowej na materiały budowlane jesli dostaniemy mieszkanie tak?
~kasia

Napisano: 20 mar 2013, 17:45

można na to przeznaczyc
~Dora

Napisano: 27 cze 2013, 19:56

Jak napisac wniosek pomocy na zagospodarowanie w formie rzeczowej? Pozdrawiam.
~aga

Napisano: 28 cze 2013, 12:17

no po prostu - proszę o przyznanie pomocy na zagospodarwoanie w formie rzeczowej. jestem wychowankeim.... osiedliłam sie w ... gdzie nie dysponuję niezbędnymi sprzętami gospodarstwa domowego, tj. potrzebne mi są : np. pralka, lodówka... łózko, itp. nie jestem w stanie samodzielnie ich zakupić gdyż nie pracuje... itp.
tylko ten wniosek trzeba złożyć do PCPR właściwego na miejsce osiedlenia
~Dora

Napisano: 02 sie 2013, 21:57

Należy podkreślić, że termin pomocy na zagospodarowanie powinien być wpisany w indywidualnym programie usamodzielnienia. W przypadku, gdy osoba pochodzi z innego powiatu a osiedla się w innym powiecie powinien przesłać dokumenty do powiatu osiedlenia, ponieważ powiat osiedlenia przynajmniej na 1 rok przed przyznaniem tej pomocy powinien zaplanować wysokość świadczenia w budżecie. W przeciwnym wypadku skąd ma wziąć pieniądze.
~Edyta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x