Pomoc po opuszczeniu ZK - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 cze 2025, 10:18

Witam, mam klienta, 10.06 opuścił ZK, 13 złożył mi wniosek o pomoc, 16 wniosek do kuratora, również o pomoc postpenitencjarną, byłem raz u niego na wywiadzie, nie zastałem go bo już pojechał na izbę wytrzeźwień, a zaraz ma z powrotem trafić do ZK. Jeśli nie uda mi się z nim przeprowadzić wywiadu jak zakończyć sprawę?
gosc2016
Stażysta
Od: 04 lip 2017, 10:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 27 cze 2025, 11:28

u nas praktykuje się wysyłanie wezwań pod rygorem pozostawienia podania bez rozpatrzenia. Wzywasz wtedy do podania aktualnego adresu, bo nie masz pewności, że Pan faktycznie mieszka pod wskazanym adresem, jeśli nie zastałeś go w domu. Tutaj na forum widziałam kilka odpowiedzi o tym, że trzeb dać decyzję odmowną. Nie wiem jak jest poprawnie
lilkaops
Praktykant
Od: 11 kwie 2025, 10:31
Zajmuję się: pomoc społeczna, DPS, NK

Napisano: 27 cze 2025, 13:24

Decyzja odmowna na brak współpracy lub uniemożliwienia przeprowadzenia wywiadu. Pozostawienie wniosku bez rozpoznania w trybie Kpa dotyczy dziedzin i spraw, gdzie jest sformalizowany wniosek, w którym braki (konkretnych danych lub załączników) uniemożliwia rozpatrzenie takiego wniosku. Pomocy społecznej to nie dotyczy, ponieważ tutaj wnioskodawca może sobie na kartce napisać lub tylko zgłosić: „potrzebuję pomocy”, a niezbędne informacje zbiera się w trakcie wywiadu. Wywiad nie jest częścią wniosku i jego przeprowadzenie leży wyłącznie po stronie OPS. Ustawa (która ma pierwszeństwo przed Kpa) reguluje natomiast kwestię uniemożliwienia przeprowadzenia wywiadu lub braku współpracy. Dlatego w przypadku braku kontaktu z wnioskodawcą, wydaje się odmowę na brak współpracy lub uniemożliwienia przeprowadzenia wywiadu, a nie pozostawia wniosku bez rozpatrzenia.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 30 cze 2025, 9:39

A ma ktoś wzór takiej decyzji może?
gosc2016
Stażysta
Od: 04 lip 2017, 10:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 cze 2025, 9:56

Ten z Łopieki pisze: Decyzja odmowna na brak współpracy lub uniemożliwienia przeprowadzenia wywiadu. Pozostawienie wniosku bez rozpoznania w trybie Kpa dotyczy dziedzin i spraw, gdzie jest sformalizowany wniosek, w którym braki (konkretnych danych lub załączników) uniemożliwia rozpatrzenie takiego wniosku. Pomocy społecznej to nie dotyczy, ponieważ tutaj wnioskodawca może sobie na kartce napisać lub tylko zgłosić: „potrzebuję pomocy”, a niezbędne informacje zbiera się w trakcie wywiadu. Wywiad nie jest częścią wniosku i jego przeprowadzenie leży wyłącznie po stronie OPS. Ustawa (która ma pierwszeństwo przed Kpa) reguluje natomiast kwestię uniemożliwienia przeprowadzenia wywiadu lub braku współpracy. Dlatego w przypadku braku kontaktu z wnioskodawcą, wydaje się odmowę na brak współpracy lub uniemożliwienia przeprowadzenia wywiadu, a nie pozostawia wniosku bez rozpatrzenia.
Dzięki za wyjaśnienie. :) A jak klient nie poda adresu to też go mamy szukać? Bo zdarzyło się, że nie podawał adresu i nie mogliśmy go znaleźć ani gdzie wysłać wezwania
lilkaops
Praktykant
Od: 11 kwie 2025, 10:31
Zajmuję się: pomoc społeczna, DPS, NK

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x