POMOCY - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 mar 2015, 10:21

Witam
Mam bardzo przykrą sprawę kobieta pobietrała z OPS zasiłek pielęgnacyjny od 2011 r. składajac wniosek o zasiłek pielegnacyjny okazało sie teraz ze w momencie składania i nabycia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego od nas była uprawniona od kilku lat do dodatku pielęgnacyjnego z KRUS . Rok temu kobieta skończyła 75 lat ale dopiero teraz przy weryfikacji dokumentów to wychwyciłam. Kobieta już obsmarowała mnie. Czy ktoś miał taką sytuację?
Dama123

Napisano: 19 mar 2015, 10:50

kobieta winna obsmarować siebie. Czytać chyba potrafi.
Wszczęcie lub wznowienie (nie znam dat).
Jeżeli wszczęcie to uchylenie, NP i zwrot
Jeżeli wznowienie to uchylenie, wydanie prawidłowej, NP i zwrot.

Jak kobieta pójdzie do sądu to może wygra
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 13:05

Nie miałam jeszcze sytuacji a tu taka jest że ustalając prawo do zasiłku pielegnacyjnego(wydanie decyzji) osoba była uprawniona do dodatku pielegnacyjnego. Prawo do dodatku kobieta nabyła od 2005 r. a prawo do zasiłku od 2011 r. Będzie tu wznowienie postępowania może ktoś przechodził podobną sprawę i mógłby mi pomóc proceduralnie. Bardzoby mi to pomogło. Podejrzewam ze sprawa znajdzie finał w sądzie. Nie chciałbym wyłozyć się na procedurach. Proszę o pomoc
Dama123

Napisano: 19 mar 2015, 17:37

Informacja do petenta o wszczęciu postępowania i decyzja o zwrocie nienależnie pobranego zasiłku ---trzeba wyliczyć kwotę.Na pewno odwoła się do SKO które na 99% podtrzyma decyzję.Ale jak złoży dobrą skargę do sądu to niestety na 99% wygra sprawę i nic nie będzie musiał zwracać.U nas temat był kilkakrotnie przerabiany.Od nikogo nie odzyskaliśmy nienależnie pobranego zasiłku.Ale próbuj może osoba się nie odwoła ,albo jakoś zamota.Powodzenia.
Henia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x