świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 19 mar 2015, 11:39

Witam serdecznie,
Mam niecodzienny przypadek... został złożony wniosek na świadczenie pielęgnacyjne przez brata chorej siostry (znaczny stopień na stałe, nie zdolna do pracy w gospodarstwie rolnym- orzeczenie KRUS, niepełnosprawność ustalona po 25 roku życia, renta na stałe). Brat jest kawalerem, a siostra panną nie mają dzieci. Matka nie żyje, a ojciec żyje ma 87 lat. Brat jest opiekunem prawnym ponieważ siostra jest całkowicie ubezwłasnowolniona, mieszkają razem i prowadzą wspólne gospodarstwo domowe. Ojciec nie ma ustalonego znacznego stopnia niepełnosprawności. Sąd go wykluczył ponieważ opiekunem ustalił brata. Czy przyznać świadczenie bratu na siostrę?
stokrota100

Napisano: 19 mar 2015, 12:01

wydaje ci sie,ze spelnia warunki do SP ? dla mnie nie spelnia...specjalny opiekunczy moze dostac ewentualnie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:06

Tez mi się zdaje , ze nie spełnia przesłanek do ŚP
1. ojciec zyje nie ma znacznego ( można go wysłać na komisję patrzac na lata 87 to powinnen dostać )
2. Nipełsnoparwność powstała po 25 roku życia
3. nie zdolna do pracy w gospodarstwie rolnym- orzeczenie KRUS to nie jest znaczny stopień musi mieć jescze orzeczone niezdolny do samodzielnej egzsytencji
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:16

A ja to bym i szo nie dała nirpelnosprwność w stopniu umiarkowanym a nie znacznym
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:20

ja przeczytalam, "znaczny stopien na stale", wiec oczywiscie jesli jednak znacznego nie ma tylko jest niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym - to rzeczywiscie do niczego sie nie kwalifikuje
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:23

Kb dobrze przeczytałaś autorka posta tak napisała ale chyba musi się podszkolić w orzeczeniach
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:25

Ale siostra ma wpisane na orzeczeniu całkowicie niezdolna do pracy w gosp. rolnym i samodzielnej egzystencji według art. 3 pkt. 21b i c ustawy o świadczeniach rodzinnych. Ale ojciec nawet gdyby chciał to nie może, bo opiekunem prawnym jest brat, który tylko może załatwiać decyzje dotyczące siostry
stokrota

Napisano: 19 mar 2015, 12:28

stokrota pisze:Ale siostra ma wpisane na orzeczeniu całkowicie niezdolna do pracy w gosp. rolnym i samodzielnej egzystencji według art. 3 pkt. 21b i c ustawy o świadczeniach rodzinnych. Ale ojciec nawet gdyby chciał to nie może, bo opiekunem prawnym jest brat, który tylko może załatwiać decyzje dotyczące siostry
To w końcu ma znaczny czy tylko nie zdolna do pracy w gospodarstwie, pisz dokładnie a nie po łebkach
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2015, 12:30

oczywiście, ze ma znaczny
stokrota100

Napisano: 19 mar 2015, 12:33

stokrotko:) to,ze dziewczyna ma opiekuna prawnego w bracie wcale by nie znaczylo, ze jej rodzic nie moglby soprawowac faktycznej opieki nad nia...jak sama nazwa mowi - prawny- czyli ten kto ja reperzentuje przed urzedami, sklada za nia podpisy i takie tam...ale fizycznie nad nia moze czuwac rodzic:) i jesli by z tego powodu nie podejmowal zatrudnienia - moglby dostac na nia swiadczenie (nie pielegnacyjne, przynajmniej na razie nie - bo jej niepelnosprawnosc powstala nie wtedy kiedy trzeba)...no ale w tej sytuacji 87-letni rodzic z pewnoscia nie sprawuje tej opieki i z pewnoscia nie z tego powodu nie podejmuje zatrudnienia;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x