POMOCY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 11 maja 2015, 15:01

Wierzycielki złożyły wniosek o podjecie działań wobec dłużnika alimentacyjnego (nie pobierają FA). Do wniosku nie załączyły wniosku o bezskutecznej egzekucji. Wystąpiłam więc do komornika o wydanie takiego zaświadczenia. W odpowiedzi na moje pismo komornik przysłał pismo a nie zaświadczenie że nie prowadzi egzekucji z alimentów bieżących a tylko i wyłącznie z zaległości. Napisane jest też, że obowiązek alimentacyjny na rzecz starszej został uchylony przez Sąd 2 lata temu a na rzecz młodszej umorzony tez 2 lata temu na wniosek wierzyciela. Ponadto postępowanie egzekucyjne z zaległości alimentacyjnych jest bezskuteczne.
I co w takim przypadku?? Jeżeli nie mam zaświadczenia że egzekucja jest bezskuteczna to nie mogę wysłać wniosku o podjecie działań wobec dłużnika do jego OWD. Zgodnie z def. bezskuteczności to oznacza że nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań. Tu są same zaległe. Podpowiedzcie czy dobrze myślę? jeśli tak to co pismem odpowiedzieć wierzycielkom że nie można podjąć działań gdyż brak podstawy prawnej??
MGPG

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x