Słuchajcie wystawiłam tytułu wykonawczy dla dłużnika i w pozycji E 1 mam 0,00 zł a mam odsetki. dlaczego tak się zrobiło i co mam z tym teraz zrobić ? Dłużnik wpłacał jakieś kwoty i niby zaliczały się i na należność główną i na odsetki to dlaczego należność główna jest 0,00 zł a odsetki np. 72,4 zł. tytuł dotyczy okresu 2013/2014
Jak sobie poradziłaś??? Mi US zwrócił tytuł i kazał TW rozdzielić na dwa tytuły , w których będą rozdzielone pozycje odsetkowe i pozycje z należnością główną.
Aby mieć tytuł na same odsetki jeśli należność jest już spłacona należy ustawić w Parametry systemowe - Administracja - windykacja - Sposób obsługi tytułu wykonawczego - parametr 6 - jednopozycyjny z odsetkami i odsetki na jednopozycyjnym jeśli brak dla nich należności. Zamknąć i odświeżyć parametry.
lux ustaw sobie w parametrach Czy nowy wydruk tytułu wykonawczego - parametr 2 - wydruk wielopozycyjny,
Wydruk tytułu wykonawczego - parametr 0 - wydruk samego tytułu wykonawczego.
Odsetki będziesz miał/a na osobnym tytule, oczywiście tylko te, gdzie należność jest zerowa, pozostałe powinny być razem na tytule wielopozycyjnym z należnościami.
Pozdrawiam
wyjaśnialiśmy to w Sygnity oni maja tak ustawione parametry że należność główna schodzi a odsetki w mniejszej części i dlatego potem jest problem bo należności głównej juz nie ma a odsetki sa
najlepiej chyba rozksięgowywać wpłaty od komorników co jakiś czas na same odsetki i wskazywać najstarsze zadłużenie wtedy te odsetki schodza
Tak na szybko sprawdziliśmy jak liczy proporcje Sygnity, i liczą proporcje od całości, a powinno być , że wypłata miesięczna to całość zadłużenia i dlatego zostają odsetki a należność np. styczeń spłacony. Jak liczyłoby prawidłowo, to zawsze powinno być trochę należności głównej. A tak to urzędy skarbowe przy informacji o zmianie wysokości należności zmywają nam głowę , jak my liczymy proporcje i co tłumaczę, bo system mi tak liczy. Tak to jest jak informatyk bierze się za księgowość.
najpierw spłacam jeden miesiąc, potem dopiero kolejny. W przypadku liczenia "zwrot automatem" : powoduje , ze spłacony zostaje kolejny miesiąc mimo, że zostają odsetki za poprzedni.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)