Pomocy!

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Malwina12

Pomocy!

Post autor: Malwina12 »

Kobieta złożyła wniosek 30.06, na dzień składania wniosku dochód na osobę w rodzinie przekraczał 800zł, w lipcu utraciła zatrudnienie i od sierpnia należy jej się świadczenie. Teraz dopiero będę wydawała decyzję - mogę zrobić odmowę do końca okresu świadczeniowego? Czy tylko do końca lipca, a od sierpnia przyznać? Musi złożyć nowy wniosek?
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Pomocy!

Post autor: de Charette »

pozwalam dać odmowę na kwiecień - lipiec (o ile nie mówimy o dochodzie uzyskanym) i przyznać od sierpnia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Malwina12

To dochód uzyskany...
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

to wtedy przyznajesz od lipca
Malwina12

No tego się nie spodziewałam ;) Dzięki!
Awatar użytkownika
zTommyz
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: zTommyz »

Proszę podać który art. mówi, że przyznajemy w tym przypadku od lipca.
Ja tam widzę od sierpnia art. 18 ust. 5
W razie utraty dochodu prawo do świadczenia wychowawczego ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

oj wzrok masz słaby....
temat rzeka, nudny, że ....
art. 5 ust. 4b. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych.
Awatar użytkownika
zTommyz
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: zTommyz »

Dopatrz dokładnie....
Podałeś art. ze świadczeń rodzinnych (mowa o 500 plus), a poza tym nic tu nie mówi, że nie liczymy dochodu tak jak mówisz...
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

w świadczeniu wychowawczym zapis jest identyczny:
art. 7 ust. 3:
3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego..

już nie wiem jak mam ci to bardziej wyróżnić. Nie ma możliwości większej czcionki.
Mogę ci to jeszcze wytłumaczyć. Jeżeli kobieta uzyskała dochód , ale go utraciła to nie liczysz go jeżeli go nie ma w okresie, na który rozpatrujesz. W poście kobieta uzyskała dochód, utraciła go w połowie lipca, to od lipca go już nie liczysz.
Przeszukaj forum, temat rzeka.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

ODPOWIEDZ