Chciałabym się zwrócić z pytaniem odnoszącym się wprowadzenia dochodu osiągniętego w roku bazowym 2014, otóż :
Dochód Pana X w roku bazowym wyniósł 39 492,03 (od stycznia do grudnia 2014) w tym;
1) składki na ubezp. społ- 5400,92
2)należny podatek- 2942
3)składka zdrowotna- 2624,23 (dane pozyskane z systemu Empatia)
Te oto dane wprowadziłam do systemy zaznaczając okres zatrudnienia : od styczeń do grudzień.
Pan X pracował od stycznia do połowy marca w zakładzie A, w którym jego dochód osiągnięty z tego okresu wyniósł 11 506,70, w tym;
1)składki na ubezp. Społ.– 1 529,92
2)należny podatek - 911
3)składka zdrowotna – 426,83
Natomiast od drugiej połowy marca podjął kolejne zatrudnienie w zakładzie B z którego dochód osiągany jest do nadal. Dochód z zatrudnienia w zakładzie A uznaje się jako dochód utracony.
Robiąc utratę dochodu osiągniętego z zakładu A, pozostaje mi dochód tylko i wyłącznie pochodzący z zakładu B. Program utraca mi prawidłową kwotę dochodu natomiast pozostały dochód dzieli mi przez 12 miesięcy, co jest błędne ponieważ dochód, który jest nadal osiągany, w roku 2014 osiągany był przez 10 miesięcy (tj. od marca do grudnia) co w efekcie zaniża mi miesięczny dochód rodziny.
Moje pytanie w związku z tą sytuacją brzmi: Jak wprowadzić dochód z roku bazowego, który pochodził z dwóch różnych źródeł w sytuacji gdy nie ma już dochód z jednego źródła ? Czy to jest prawidłowo że program rozbija pozostały dochód na 12 miesięcy skoro on był osiągany tylko przez kilka ?