pomocy elemr - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 sie 2015, 7:58

jak osoba niepełnosprawna zmarła dnia 03.08.2015 a opiekun pobieraŁ Szo oraz jest ubezpieczony zdrowotnie i społecznie jakt eraz z tmi składkami bo wypłaciła za trzy dni i podstawa wychodzi 52 zł społczne jest podzielna a jak zdrowotne wypisac jako podstawa 520m pomocy
jkjkjkjk

Napisano: 21 sie 2015, 7:59

ja zdrowotnej nie dzielę :D ....... ale inni dzielą :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 8:03

czy li wpłacam 520 podstawę
sasded

Napisano: 21 sie 2015, 14:39

zdrowotnej nie dzieli się
marta1234

Napisano: 21 sie 2015, 14:45

dzieli się dzieli.
ZUS na oficjalnej stronie nawet o tym pisał
https://www.zus.pl/files/zasiłek_dla_opiekunów.pdf

"Ubezpieczenie zdrowotne:
Zgodnie z dodanym do art. 66 ust. 1 pkt 28b ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki
zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.), osoby
pobierające zasiłek dla opiekuna, przyznany na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla
opiekunów, podlegają obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu, o ile nie podlegają temu ubezpieczeniu
z innego tytułu.
Osoby te podlegają ubezpieczeniu w okresie od dnia nabycia prawa do zasiłku dla opiekuna, nie wcześniej
jednak niż od dnia wejścia w życie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (czyli od 15 maja
2014 r.) do dnia utraty prawa do jego pobierania - art. 73 pkt 10a ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej
finansowanych ze środków publicznych.
Podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne osób pobierających ten zasiłek stanowi kwota
odpowiadająca wysokości specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługującego na podstawie przepisów
o świadczeniach rodzinnych. Powinna to być kwota faktycznie wypłaconego zasiłku, na analogicznych zasadach
określonych przy ustalaniu podstawy składek na ubezpieczenie zdrowotne osób pobierających świadczenie
pielęgnacyjne.
Wyjątkiem będzie sytuacja, w której osobie zostanie wypłacony zasiłek obejmujący okres po 30 czerwca
2013 r. do 14 maja 2014 r. (dzień poprzedzający dzień wejścia w życie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków
dla opiekunów). Zasiłek należny za ten okres nie wlicza się do podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie
zdrowotne.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 19:30

A co z art. 79 ust. 2 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych? Składka jest miesięczna i niepodzielna, dlatego ja składki zdrowotne odprowadzam od miesięcznej kwoty świadczenia. Miałam kontrolę z ZUS-u i mi tego nie zakwestionowali. Wydaje mi się, że w przypadku ZDO wymyślili taki bubel (zresztą jak całe to świadczenie:)), bo skoro ustawa weszła w życie od 15 maja to nie można odprowadzać składki za cały miesiąc i tylko w przypadku ZDO tak robiłam.
Sua sponte.
florentyna
Praktykant
Od: 06 maja 2014, 17:11
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x