jak osoba niepełnosprawna zmarła dnia 03.08.2015 a opiekun pobieraŁ Szo oraz jest ubezpieczony zdrowotnie i społecznie jakt eraz z tmi składkami bo wypłaciła za trzy dni i podstawa wychodzi 52 zł społczne jest podzielna a jak zdrowotne wypisac jako podstawa 520m pomocy
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
"Ubezpieczenie zdrowotne:
Zgodnie z dodanym do art. 66 ust. 1 pkt 28b ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki
zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.), osoby
pobierające zasiłek dla opiekuna, przyznany na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla
opiekunów, podlegają obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu, o ile nie podlegają temu ubezpieczeniu
z innego tytułu.
Osoby te podlegają ubezpieczeniu w okresie od dnia nabycia prawa do zasiłku dla opiekuna, nie wcześniej
jednak niż od dnia wejścia w życie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (czyli od 15 maja
2014 r.) do dnia utraty prawa do jego pobierania - art. 73 pkt 10a ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej
finansowanych ze środków publicznych.
Podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne osób pobierających ten zasiłek stanowi kwota
odpowiadająca wysokości specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługującego na podstawie przepisów
o świadczeniach rodzinnych. Powinna to być kwota faktycznie wypłaconego zasiłku, na analogicznych zasadach
określonych przy ustalaniu podstawy składek na ubezpieczenie zdrowotne osób pobierających świadczenie
pielęgnacyjne.
Wyjątkiem będzie sytuacja, w której osobie zostanie wypłacony zasiłek obejmujący okres po 30 czerwca
2013 r. do 14 maja 2014 r. (dzień poprzedzający dzień wejścia w życie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków
dla opiekunów). Zasiłek należny za ten okres nie wlicza się do podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie
zdrowotne.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
A co z art. 79 ust. 2 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych? Składka jest miesięczna i niepodzielna, dlatego ja składki zdrowotne odprowadzam od miesięcznej kwoty świadczenia. Miałam kontrolę z ZUS-u i mi tego nie zakwestionowali. Wydaje mi się, że w przypadku ZDO wymyślili taki bubel (zresztą jak całe to świadczenie:)), bo skoro ustawa weszła w życie od 15 maja to nie można odprowadzać składki za cały miesiąc i tylko w przypadku ZDO tak robiłam.