nie może jeżeli będzie miał wiedzę, że to świadczenie rodzinne, dlatego musi klient poinformować na piśmie komornika co wpływa na konto, a po za tym dobry bank wie, że kwota wolna od zajęć na kontach to trzykrotność średniego wynagrodzeniaElmer pisze:ale jak będzie na jego koncie to już tak.
Nie może wam nakazać potrącenia, ale jak się klient nie zorientuje i każe sobie przelać na konto to może mu już komornik konto zająć
"moje" komorniki tez tak uważają i osoba przychodzi o zmianę formy wypłaty świadczenia na gotówkęIks pisze:A guzik, nawet z wiedzą, że to rodzinne zajmują. Bo kasa na koncie to kasa na koncie, a nie świadczenie.
a właśnie nie masz racji, przerabiałam już to nieraz, wtedy można domagać się na drodze sądowej tego, aby dłużnik mógł swobodnie dysponować kwotą jaka wpływa na jego konto, domagać się tego można w drodze skargi na czynności komornika stosownie do art. 767 § 1 KPC, z bankami też wojowałam, bo blokują konto niezgodnie z prawem bankowym /nie wszystkie oczywiście np. nasz BS/Iks pisze:A guzik, nawet z wiedzą, że to rodzinne zajmują. Bo kasa na koncie to kasa na koncie, a nie świadczenie.