POMOCY! Jestem gnębiona przez Panią w GOPS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 kwie 2016, 13:37

Czy jest podstawa prawna aby żądać zaświadczenia o nie pobieraniu świadczenia w innej gminie?

Moja sytuacja wygląda tak:
Staram się o świadczenie w gminie w której mieszkam i jestem zameldowana.
Pani przyjmująca wniosek, wymaga ode mnie w/w zaświadczenia z gminy w której byłam poprzednio zameldowana, ponieważ mam na dowodzie osobistym wpisany inny adres zameldowania. Przedstawiłam jej zaświadczenie, że jestem zameldowana w gminie w której mieszkam. Lecz jej to nie wystarczy, ciągle mówi, że mogę sobie na dowód wziąć tam świadczenie. Mało tego mówi, żeby zmieniła sobie dowód to przestanie mi robić z tego powodu problem. Wedle nowej ustawy nie mam obowiązku zmieniać dowodu a adres który jest wpisany nie potwierdza stanu faktycznego. Nie był by to dla mnie bardzo duży problem ale poprzednia gmina w której byłam zameldowana jest 50 km ode mnie. Pani mówi to proszę wysłać wniosek pocztą i Pani przyślą zaświadczenie. Chciałam napisać oświadczenie, że nie pobieram nigdzie świadczenia ale Pani kategorycznie odmówiła i oddała mi wniosek do ręki.

Poprosiłam o podstawę prawną ale dostałam tylko małą karteczkę na której jest napisane co mam załączyć, jest tam napisane owszem zaświadczenie o nieubieganiu się o świadczenie w przypadku innego zameldowania ale ja mam adres zamieszkania i zameldowania ten sam.

Do wniosku muszę również załączyć:
akt urodzenia
ksero dowodów

Błagam niech mi ktoś pomoże bo czytam już drugi raz ustawę i rozporządzenie i nie wiem czym ta Pani się kieruje.
karolaaaa
Praktykant
Od: 05 kwie 2016, 21:59
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2016, 13:43

Skseruj pani ustawę (ewentualnie sam art. 23b) i dołącz do wniosku. Wniosek złóż prosto na kancelarię. Jak ci wyśle wezwanie do uzupełnienia, to musi podać podstawę prawną, której nie ma.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 06 kwie 2016, 13:58

telefon do ministerstwa na infolinię 500+

Napisano: 06 kwie 2016, 14:03

Dziękuje.

Nie rozumiem tylko dlaczego ta Pani wymaga ode mnie takiego zaświadczenia jak już we wniosku podpisuje się w części II że nigdzie nie pobieram takiego świadczenia. Trafiłam na urzędniczkę która wyraźnie nie zna się na przepisach.
karolaaaa
Praktykant
Od: 05 kwie 2016, 21:59
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2016, 14:25

Mogłaś trafić na urzędniczkę, która ma tępych przełożonych bo to głównie oni są fanami zbędnej papierologii...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x