Czy jest podstawa prawna aby żądać zaświadczenia o nie pobieraniu świadczenia w innej gminie?
Moja sytuacja wygląda tak:
Staram się o świadczenie w gminie w której mieszkam i jestem zameldowana.
Pani przyjmująca wniosek, wymaga ode mnie w/w zaświadczenia z gminy w której byłam poprzednio zameldowana, ponieważ mam na dowodzie osobistym wpisany inny adres zameldowania. Przedstawiłam jej zaświadczenie, że jestem zameldowana w gminie w której mieszkam. Lecz jej to nie wystarczy, ciągle mówi, że mogę sobie na dowód wziąć tam świadczenie. Mało tego mówi, żeby zmieniła sobie dowód to przestanie mi robić z tego powodu problem. Wedle nowej ustawy nie mam obowiązku zmieniać dowodu a adres który jest wpisany nie potwierdza stanu faktycznego. Nie był by to dla mnie bardzo duży problem ale poprzednia gmina w której byłam zameldowana jest 50 km ode mnie. Pani mówi to proszę wysłać wniosek pocztą i Pani przyślą zaświadczenie. Chciałam napisać oświadczenie, że nie pobieram nigdzie świadczenia ale Pani kategorycznie odmówiła i oddała mi wniosek do ręki.
Poprosiłam o podstawę prawną ale dostałam tylko małą karteczkę na której jest napisane co mam załączyć, jest tam napisane owszem zaświadczenie o nieubieganiu się o świadczenie w przypadku innego zameldowania ale ja mam adres zamieszkania i zameldowania ten sam.
Do wniosku muszę również załączyć:
akt urodzenia
ksero dowodów
Błagam niech mi ktoś pomoże bo czytam już drugi raz ustawę i rozporządzenie i nie wiem czym ta Pani się kieruje.