pomocy - jestem opiekunem pełnoletniej osoby niepełnosprawnej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 paź 2020, 9:28

Dzień dobry,
przypadkowo "wygoglowałam" powyższe forum i być może otrzymam pomoc :) Opiekuję się mężem niepełnosprawnym legitymującym się orzeczeniem o znaczymy stopniu niepełnosprawności. Niestety nie mogę podjąć pracy, wobec czego złożyłam wniosek do GOPSu o świadczenie pielęgnacyjne, bowiem dowiedziałam się (również z internetu), że być może mi się należy :) Otrzymałam decyzję odmowną, ponieważ niepełnosprawność męża powstała po 25 rokiem życia :( Czytałam o wyroku Trybunału, tylko muszę się odwołać. Czy mogę liczyć na Państwa pomoc? Co jest ważne w odwołaniu, co napisać aby teraz przyznali mi świadczenie pielęgnacyjne? Napisać do Samorządowego Kolegium, czy do Gopsu? Czy któryś z Państwa mógłby mi pomóc ? Z góry dziękuję :)
Genia01
Praktykant
Od: 27 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: klientka ops

Napisano: 28 paź 2020, 10:10

Piszesz odwołanie do SKO i zanosisz je do GOPS-u . Gops przekaże odwołanie wraz z aktami sprawy do SKO.

Pamiętaj o zachowaniu terminu 14 dnia od daty otrzymania decyzji odmownej.

W odwołaniu piszesz krótko, że nie zgadzasz się z odmową przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, że decyzja jest krzywdząca i pozbawia cię środków na utrzymanie ponieważ opieka nad mężem uniemożliwia pracę zarobkową . Wnosisz o ponowne rozpatrzenie sprawy i przyznanie świadczenia.

Możesz krótko uzasadnić .... ale niekoniecznie.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 paź 2020, 10:31

A macie Państwo jakiś wzór ? Byłabym wdzięczna
Genia01
Praktykant

Napisano: 28 paź 2020, 10:40

Ale jaki wzór? Wiesz jak wygląda zwykłe podanie ? Jeżeli tak to w takiej formie zrób odwołanie. Jesteś zwykłym obywatelem i napisz normalnie po ludzku parę słów. Na tym etapie nikt nie wymaga od Ciebie znajomości form procesowych .
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 paź 2020, 10:50

Wiem, ale może ktoś tutaj pomagał takiej "zielonej" jak ja :) Nigdy nie pisałam nic do urzędu, tym bardziej odwołania... Nie znam się na artykułach ani paragrafach, proszę o pomoc aby moje odwołanie jakoś sensownie uzasadnić. Dziękuję
Genia01
Praktykant

Napisano: 28 paź 2020, 12:42

Niniejszym wnoszę odwołanie od decyzji z dnia ___ r.
nr ____, wydanej z upoważnienia przez Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ___, którą odmówiono mi świadczenia pielęgnacyjnego w związku ze sprawowaniem opieki nad niepełnosprawnym mężem ____. Proszę o uchylenie ww. decyzji i bezpośrednie przyznanie mi wnioskowanego świadczenia.
___ r. doręczono mi decyzję, z której wynika, że nie przyznano mi prawa do wnioskowanego świadczenia ze względu na wiek, w jakim mój mąż stał się osobą niepełnosprawną.
W odniesieniu do decyzji GOPS zaznaczam, że Trybunał Konstytucyjny już
w październiku 2014 r. uznał, że przepis art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych jest niezgodny z Konstytucją RP. Przepis ten różnicuje opiekunów ze względu na wiek powstania niepełnosprawności osób wymagających opieki podczas gdy opieka nad niepełnosprawnymi dorosłymi jest niekiedy dużo bardziej wymagająca niż opieka nad niepełnosprawnym dzieckiem. Zarówno sam wyrok Trybunału Konstytucyjnego jak i orzeczenia Sądów w indywidualnych rozstrzygnięciach wskazują na zrównanie sposobu traktowania opiekunów osób niepełnosprawnych, których niepełnosprawność powstała przed i po ukończeniu wieku określonego w ustawie
o świadczeniach rodzinnych.

Nie mogę podjąć zatrudnienia i zrezygnowałam z pracy zarobkowej / w gospodarstwie rolnym ponieważ opiekuję się mężem a z tytułu sprawowania tej opieki nie przysługuje mi żadne ze świadczeń opiekuńczych / przysługuje mi SZO/ ZDO.

Dlatego raz jeszcze zwracam się z prośbą o uchylenie decyzji GOPS w ___ i przyznanie mi świadczenia pielęgnacyjnego w związku z opieką nad mężem, zgodnie z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 2014 roku.
sylwiaW
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze, IOD, Dobry start

Napisano: 28 paź 2020, 13:10

Dziękuję syiwiaW :)
Genia01
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem