przedłużenie terminu-usunięcie braków - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 paź 2020, 11:26

Chciałabym prosić o pomoc w następującej kwestii: Sprawa dotyczy wniosku o SP - sprawę prowadzi kancelaria. Wydaliśmy odmowę, sprawa trafiła do SKO. SKO uchyliło decyzję i dało do ponownego rozpatrzenia w międzyczasie musieliśmy wezwać do usunięcia braków (wezwanie odebrane 12.10.20)- w wezwaniu było pouczenie, że braki należy uzupełnić w terminie 14 dni, niezastosowanie skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia; dziś otrzymaliśmy od pełnomocnika pismo - wnioskodawczyni w toku postępowania w odpowiedzi na wezwanie organu - z wnioskiem o przedłużenie terminu (data wysłania 26.10.20) cytuję: "że pomimo niezwłocznego podjęcia działań zmierzających do wywiązania się z w/w wezwania do przedłożenia stosownych oświadczeń - z uwagi na stan zdrowia oraz aktualną sytuację epidemiologiczną wnoszę o udzielenie dodatkowego terminu do przedłożenia w/w oświadczeń zobowiązując się jednoczesne do ich przedłożenia niezwłocznie po ich uzyskaniu" co ja mam teraz zrobić? Zastosować się do pisma i wydłużyć termin (na jakiej podstawie) czy potraktować brak dostarczonych dokumentów jako niewywiązanie się z obowiązku uzupełnienia dokumentacji? Proszę o pomoc
EMJOT85
Stażysta
Od: 18 maja 2017, 15:04
Zajmuję się: SR/FA/SW/ŚR/DM/DE

Napisano: 28 paź 2020, 11:44

KPA:
Art. 98. Przesłanki fakultatywnego zawieszenia postępowania
§ 1. Organ administracji publicznej może zawiesić postępowanie, jeżeli wystąpi o to strona, na której żądanie postępowanie zostało wszczęte, a nie sprzeciwiają się temu inne strony oraz nie zagraża to interesowi społecznemu.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2020, 12:18

Czyli w takim przypadku postanowieniem zawieszam postępowanie i czekam aż kancelaria dośle mi brakujące dokumenty i wtedy odwieszam postępowanie i wydaje decyzję? Dobrze rozumiem?
Zawsze bywało tak że w momencie gdy upłynął termin 14 dni na dostarczenie dokumentów z automatu pozostawialiśmy wniosek bez rozpatrzenia a teraz po raz pierwszy kancelaria w imieniu wnioskodawcy występuje z wnioskiem o przedłużenie terminu.
Czarna magia :cry:
EMJOT85
Stażysta
Od: 18 maja 2017, 15:04
Zajmuję się: SR/FA/SW/ŚR/DM/DE

Napisano: 28 paź 2020, 12:42

bezpieczna wersja jest zawieszenie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2020, 15:43

EMJOT85 pisze:
28 paź 2020, 11:26
SKO uchyliło decyzję i dało do ponownego rozpatrzenia w międzyczasie musieliśmy wezwać do usunięcia braków
A ja zapytam o jakich brakach mowa ?
Petent o czymś zapomniał składając wniosek, czy braki w dokumentacji / dowodach wynikają wprost z Twojego niedopatrzenia ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 13 cze 2023, 8:36

Chętnie się dowiem bo mam taką samą sytuację czy zawieszać postępowanie czy dać termin do tych 30 jak jest w naszej ustawie(14 dni już upłynęło).
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x