Pomocy koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 wrz 2016, 10:52

Pani pobiera ŚR i 500+, dziś poinformowała, że mąż wyjechał i pracuje w Holandii. Co zrobić z decyzjami- uchylić i przekazać do ROPS czy wstrzymać wypłatę (jak wstrzymać to na jakiej zasadzie)?
alaaaa

Napisano: 13 wrz 2016, 11:10

też prosze o pomoc, u mnie mąż wyjechał od maja praca w Norwegi, napisał oswiadczenie, ale wnioski są na żonę i nie wiem jak i czy mogę jej wstrzymać wypłatę bez żadnego pisma od niej?????
kasia7

Napisano: 13 wrz 2016, 14:22

ja robię tak, że na prośbę Strony wstrzymuję tylko wypłatę, zgarniam umowę o pracę, oświadczenie takie co ROPS ma na swojej stronie i piszę do ROPS zapytanie czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji jak tak to od kiedy. Jak ustalą że koordynacja zachodzi od... to od tej daty uchylam, czekam na uprawomocnienie po tym terminie przesyłam wraz z harmonogramem do ROPS, jak jest nowy wniosek to od razu pakuję to co mogę od Strony dostać do koperty i od razu do rops
marcelino

Napisano: 14 wrz 2016, 10:45

tylko u mnie wnioskodawca nie chce złożyć podania o wstrzymanie i co robić.....????
kasia7

Napisano: 14 wrz 2016, 10:56

jak chce żeby mu wypłacać to wypłacaj. Jak się później okaże, że to świadczenia nienależnie pobrane to będzie zwracać - nienależnie pobrane przy koordynacji ustala marszałek
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2016, 11:17

a nie powinnam wezwać do złozenia wyjaśnień??? mąż zgłosił że podjął prace za granicą a z żoną nie mieszka i mówi że nie ma kontaktu bo tez jej pisał żeby się zgłosiła do nas...czyli wypłacać zr i 500 dalej bez żadnych innych działań i wystapić do RCPS????
kasia7

Napisano: 14 wrz 2016, 13:13

na początku pisałaś, że pani zgłosiła pracę męża teraz, że mąż zgłosił i kazał kobiecie przyjść. To jak to jest?
beataQ
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2016, 13:18

sory nie zwróciłam uwagi, że to 2 pytania 2 różnych osób w jednym poście
Kasia7 - wezwij do wyjaśnień pod groźbą wstrzymania, jak się nie zgłosi to wstrzymaj, wyślij zapytanie do ROPS bez znaczenia czy się zgłosi czy nie
alaaa - jesli nie masz prośby o wstrzymanie to wypłacasz tak jak pisałam wcześniej, zapytanie wysłać do ROPS a jak ustalą koordynacje to wtedy uchylasz,
beataQ
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2016, 9:17

a jesli teraz wstrzymam a np. w grudniu ROPS przysle że nie ma koordynacji, to moge jej wtedy wypłacić wstrzymany wrzesien i październik, mimo że okres zasiłkowy już się skonczy???
kasia7

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x