Proszę o pomoc bo nie wiem czy zrobiłam dobrze. Wystawiłam decyzje o rozłożeniu długu na raty i w decyzji napisałam kwotę 200,00 zł co miesiąc z informacją do dłużnika ze kwota raty będzie rozliczana na należność główną natomiast odsetki mają być wpłaconae po zakończeniu rat czyli po ostatniej racie i dłużnik ma się wstawić do Ośrodka w celu uzyskania informacji ile tych odsetek ma wpłacić. Podobno jest to żle bo dłużnik powinien płacić ratę + odsetki. Co teraz mama zrobić czy mam wydać decyzję o naliczeniu odsetek??? Proszę o szybką odpowiedź.
wpłaci je zgodnie z decyzją
Przy kolejnych decyzjach o ratach pisz po prostu tylko wysokość raty z zaznaczeniem, że będzie dzielona proporcjonalnie na należność główną i odsetki
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
też mam 3 takie decyzje jak agusia 5 dt. starych okresów.
to jak prawidłowo wydać decyzję bo też będę musiała się z tym zmierzyć? dłużnik ma 5000,00 zadłużenia i deklaruje raty 150 zł!
jeżeli miałabym rozliczać bieżąco na odsetki to będzie to trwać wieki!
jak w takim razie napisać w sentancji i zrobić harmonogram rat?
Jak sporządzić harmonogram spłaty zadłużenia w ratach?
Udostępniam w tym zakresie bezpłatnie program który można pobrać ze strony: www.bdmb.pl/download
Po uruchomieniu programu należy wybrać: F5 Kalkulator odsetek i rozliczania należności, następnie w menu: Narzędzia/Automatyczne tworzenie harmonogramu spłat zadłużenia
BDMB Twój program jest super, tylko rzadko zdarza sie zeby dłuznik wpłacał dokładnie w tym konkretnym dniu, rzadko albo wcale, zwykle wpłacaja wczesniej i cały harmonogram szlak trafia, dlatego lepiej pisac tak jak mówi Elmer, okreslić ratę i ze bedzie liczone proporcjonalnie.
1. spłata w ratach gdzie rata ma stałą wysokość należności głównej
np. 150 zł + odsetki
W programie należy wybrać opcję : stała wysokość raty należności głównej
2. spłata w ratach gdzie kwota raty ma stałą wysokość
np. 150 zł gdzie kwota raty zawiera w sobie w odpowiednich proporcjach należność główna i odsetki
W programie należy wybrać opcję : stała wysokość całkowitej kwoty raty
Wybierając rodzaj 2 uzyskasz harmonogram o który Ci chodzi.
Różne terminy wpłat i zmiany stawki odsetek spowodują, że dokładna kwota ostatniej raty będzie znana przed jej uiszczeniem co należy zaznaczyć w decyzji.