pomocy!!! odcisk kciuka, kurator i właściwość organów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 mar 2015, 10:44

wniosek o ZP złożyła osoba niepełnosprawna (zamieszkująca w chwili obecnej na terenie naszej gminy) i ona widnieje jako wnioskodawca - podpisuje się odciskiem kciuka. Wniosek został złożony w innej gminie i przesłany do nas celem rozpatrzenia ze względu na miejsce zamieszkani osoby niepełnosprawne.j Osoba niepełnosprawna jest nieprzytomna, ma ustanowionego sądownie kuratora, który ma zezwolenie z sądu na "złożenie imieniem osoby niepełnosprawnej" wniosku o zasiłek pielęgnacyjny. Kurator zamieszkuje na trenie innej gminy.
I teraz co mam z tym zrobić?????
Wg. mnie wniosek jest nieważny- osoba niemogąca pisać lecz mogąca czytać (art. 79 i 82 KC) może złożyć zamiast podpisu odcisk kciuka. Skoro z os. niepełnosprawną nie ma kontaktu więc nie może czytać . Wniosek złożony jest nieważny. i co z nim zrobić - umorzyć postępowanie odesłać do gminy gdzie mieszka kurator?? prawidłowo wniosek powinien złożyć kurator na siebie w swoim miejscu zamieszkania.
Prosze o podpowiedzi co z tym zrobić
karo8

Napisano: 04 mar 2015, 11:16

no nikt nikt ma pomysłów!!!!!
karo8

Napisano: 04 mar 2015, 11:35

jak dla mnie gmina wlasciwa jestes ty, tzn gmina wlasciwa na miejsce zamieszkania niepelnosprawnego.. niepelnosprawny nie jest ubezwlasnowolniony, kurator to nie opiekun prawny...ja bym ewentualnie wezwala kuratora do zlozenia podpisu pod tym wnioskiem obok tego kciuka niepelnosprawnego:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x