pomocy- ponowne przeliczenie dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 sty 2017, 17:25

Sytuacja następująca: babeczka składała w kwietniu na dwójke dzieci, przekroczyło dochód (głównie z uwagi na macierzyński z KRUSu)- decyzja odmowna na pierwsze dziecko. Teraz w styczniu przyszła znowu z podaniem o ponowne przeliczenie dochodu- macierzyński skończył się jej w październiku. Moje pytanie brzmi: która wersja postępowania jest prawidłowa?:
1.Składa nowy wniosek na pierwsze dziecko i przyznanie od stycznia
2.Nie składa nowego wniosku (sama pisemna prośba o ponowne przeliczenie dochodu= wszczęcie postępowania na wniosek strony i to jest też podstawa do wydania decyzji) i przyznanie od stycznia
3. Nowy wniosek na pierwsze dziecko i przyznanie od listopada
4. Nie składa nowego wniosku i przyznanie od listopada
Miałam zrobić wersję 2 ale słyszałam sprzeczne opinie dlatego bardzo proszę o pomoc.
rabarbar

Napisano: 22 sty 2017, 19:11

Wersja pierwsza czyli nowy wniosek tylko na to pierwsze dziecko i na podstawie tego wniosku wydajesz decyzję. A przyznanie wstecz w tym przypadku to w ogóle kosmos :shock:
Gość

Napisano: 22 sty 2017, 22:19

Dziękuję. Jeżeli ktoś ma odmienne zdanie to będę wdzięczna za podzielenie się.
rabarbar

Napisano: 23 sty 2017, 1:05

A jak jest z aneksami do umowy o prace musze zglosic pracodawca ten sam a umowa byla zglaszana do.mopsu tylko co z aneksem
Anna90

Napisano: 23 sty 2017, 8:39

Anna90 pisze:A jak jest z aneksami do umowy o prace musze zglosic pracodawca ten sam a umowa byla zglaszana do.mopsu tylko co z aneksem
Przy utracie dochodu osoba składa nowy wniosek, więc wersja pierwsza.
Aneksów się nie przelicza, także wydaje mi się że nawet tego zgłaszać nie musisz.
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 23 sty 2017, 18:02

nowicjuszka pisze:
Anna90 pisze:A jak jest z aneksami do umowy o prace musze zglosic pracodawca ten sam a umowa byla zglaszana do.mopsu tylko co z aneksem
Przy utracie dochodu osoba składa nowy wniosek, więc wersja pierwsza.
Aneksów się nie przelicza, także wydaje mi się że nawet tego zgłaszać nie musisz.

Dzieki za odp nie utracilam dochodu tylko zwiekszyli mi etat ale w miedzy czasie skaldalam o todzinne i tez dawalam umowe liczyli mnie w grudniu po nowemu i mi przyznali tylko sie martwilam o ten aneks czyli w sumie do wrzesnia nic sie nie zmienia
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x