POMOCY SKO! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 05 wrz 2016, 10:16

Cześć. Mam problem i nie wiem jak mam zacząć. SKO umorzyło postępowanie pierwszej instancji w całości (stwierdzono nieważność decyzji- rażące naruszenie prawa- uznano decyzję za niebyłą od samego początku). Wypłaciliśmy świadczenie za kwiecień i teraz należałoby wydać decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu i zobowiązać do zwrotu czy najpierw zawiadomienie o ponownym rozpatrzeniu wniosku? Pomóżcie proszę... :cry:
Zagubiona09

Napisano: 05 wrz 2016, 10:21

moim zdaniem należałoby wydać postanowieniu o wszczęciu postępowania w sprawie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń , następnie decyzje o nienależnie pobranym. Z tym tylko dlaczego so stwierdziło nieważność decyzji( domyślam się ze jej dochód przekroczył?)
zuzia12345

Napisano: 05 wrz 2016, 10:29

Tak, Pan podjął pracę od stycznia, a Pani od marca. Na dzień składania wniosku liczył się dochód Pana, następnie doliczyłam dochód Pani i było przekroczenie dochodu. Koleżanka ze ŚR, doradziła, żebym w decyzji tej pierwszej przyznała na cały okres zasiłkowy, bo na dzień wydania decyzji nie wiedziałam, czy będzie przekroczenie dochodu czy nie. Głównie zarzucono, że nie wystawiliśmy wezwania do Pani o dostarczenie dokumentu (zaświadczenie z PUP, które pozyskaliśmy sami)
Zagubiona09

Napisano: 05 wrz 2016, 11:03

z tego co piszesz klientka kwalifikowała się do otrzymania pomocy za IV ? Nie wiem czy dobrze myśle ale jeżeli kwalifikuje się do pomocy za IV to ja rozpatrzyłabym ponownie wniosek ( bez wysyłania zawiadomienia) i wydałabym decyzję przyznająca na 1 miesiąc. Odnośnie pozostałych miesięcy zrobiłabym jak wcześniej pisałam-czyli zawiadomienie o wszczęciu postępowania i uznanie za nienależnie pobrane ( o ile wyplaciłas)
zuzia12345

Napisano: 05 wrz 2016, 11:15

Tak, za kwiecień im się należy. Za kwiecień wypłacone, tylko skoro stwierdzili nieważność to nie było podstawy do wypłaty świadczenia, dlatego myślę,żeby wydać decyzję o zwrot, odda za kwiecień, rozpatrzę wniosek i wypłacę 500 zł ponownie, bo jeżeli teraz wydam decyzję, to może się domagać wypłaty za kwiecień po raz drugi.
Zagubiona09

Napisano: 05 wrz 2016, 11:22

dobrze myslisz
zuzia12345

Napisano: 05 wrz 2016, 11:28

Dzięki :)
Zagubiona09

Napisano: 05 wrz 2016, 11:51

jak masz wniosek to pierw go musisz rozpatrzyć prawidłowo a dopiero potem robić wszczęcie odnośnie NP
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2016, 11:58

Tez miałam taką sytuację ze Pani podjęła prace w marcu i za kwiecień by sie należało ale dałam odmowę i sko utrzymało w mocy twierdząc ,ze się nie należy.
Gość

Napisano: 05 wrz 2016, 12:06

Gość- tzn. nie przyznałaś już za kwiecień tak? To już teraz nie wiem, jak to powinno być prawidłowo... :shock:
Zagubiona09

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x