Byly mąż, czlonek rodziny? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 wrz 2016, 15:07

Szanowni Państwo.
W grudniu 2015 roku uzyskalam rozwód, natomiast w 2014 roku bylam jeszcze mężatką(bezrobotna, bez alimentow)Zlozylam wniosek o 500+, wpisalam prawdę, ze byly mąż przebywa zagranicą. W odpowiedzi z ROPS dostalam pismo w którym bylego męża nazwano czlonkiem rodziny prosząc o wskazanie adresu zamieszkania, adresu pracodawcy. Skąd mam to wiedzieć? Czy mąż po rozwodzie to rodzina? On nie poda mi adresu pracodawcy a tym bardziej zamieszkania. Na jakie ustawy moge sie powołać aby udowodnic, ze nie musze znać tych danych. Dziękuję
Patiruda

Napisano: 04 wrz 2016, 17:17

Podać dane byłego małżonka nie jest Twoim obowiązkiem, a tylko dobrą wolą. Poza tym leży to w Twoim interesie, aby ROPS sprawdził, czy nie pobiera czegoś za granicą na Wasze dzieci (bo ma takie prawo). Jeśli jednak nie znasz jego miejsca pobytu (lub jak piszesz mąż nie chce podać tych danych), to nic nie wymyślisz i do niczego nikt Cię nie zmusi. Były mąż nie jest członkiem rodziny w myśl naszej ustawy, ale jest w myśl przepisów o koordynacji i dla potrzeb koordynacji.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2016, 1:44

"Były mąż nie jest członkiem rodziny w myśl naszej ustawy" ktora ustawę masz na mysli? Dziękuję za odpowiedz.
Gość

Napisano: 07 wrz 2016, 8:57

Ustawa o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci / Ustawa o świadczeniach rodzinnych
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2016, 12:19

Dziękuję za odpowiedź. Niestety mops wzywa mnie do podania dokladnego adresu bylego męża lub adresu pracodawcy pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia. Dzwonilam do mops-u z i z informacja, iz nie znam adresu bylego meza oraz jego pracodawcy(poniewaz ta ją jest prawda) Każą napisac pismo z informacja o mojej niewiedzy ale to wiaze sie z negatywnym rozpatrzeniem decyzji. Co moge zrobic? Na jakie ustawy sie powołać, jak napisac oświadczenie abym ich przekonac, ze nie musze znac tych danych. Czytalam wyzej wymienione ustawy ale nic nie rozumiem, na dodatek siedze z grypą przed komputerem a czas na odpowiedz umyka. Prosze o pomoc.
Gość

Napisano: 29 wrz 2016, 13:10

Skoro Pani wniosek został przekazany do ROPSu to teraz oni prowadzą sprawę i MOPS nie powinien od Pani niczego wymagać. Chyba, że dokumenty do nich wróciły.
Jeżeli to ROPS Panią wzywa do podania danych byłego męża to najlepiej napisać oświadczenie o tym, że nie wie Pani gdzie on przebywa. Ale proszę spróbować zdobyć jakieś informacje, może ktoś z rodziny by udzielił informacji? Albo w czasie małżeństwa gdzieś pracował za granicą i może znowu tam przebywa? ROPS musi mieć jakiś punkt zaczepienia i wiedzieć w jaką instytucja w jakim kraju się kontaktować.
Gość

Napisano: 29 wrz 2016, 13:52

Niestety to Mops powołuje sie na art 17 pkt 5 "Ustawy o pomocy panstwa w wychowaniu dzieci) i żąda tych informacji. Niestety nie jestem w stanie ich zdobyc.
Gość

Napisano: 29 wrz 2016, 14:22

Zapomnialam dodac, ze dokumenty z Ropsu wrocilu do Mops-u. Mops wystosowal pismo z uzupelnieniem tych danych powolujac sie na w/w ustawe.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x