Mam problem. Pani - Ukrainka złożyła wnioski i ŚR, 500+ oraz świadczenie rodzicielskie. Dokumenty jakie posiada to ukraiński paszport oraz potwierdzenie, że złożyła wniosek o karte pobytu. Czy na tej podstawie mogę jej przyznać ww. świadczenia?
Też chciałabym wiedzieć... mam podobny problem - ukraińska rodzina wzięła wnioski na 500, nie mają karty pobytu. Wiem, że będą składać o kartę, ale chcieliby złożyć wnioski już teraz, żeby pieniądze nie przepadły... można wziąć tylko potwierdzenie, że złożyli o kartę?
odświeżam temat... Ukrainka złożyła mi wniosek na świadczenie rodzicielskie, ma złożony wniosek ale nie ma jeszcze wydanej karty pobytu ze względu na "Covid" , ma tylko paszport. Jej mąż ( też ) ukrainiec ma kartę pobytu z dostępem do rynku pracy i pobiera inne świadczenia na dziecko ( 500+, zasiłek rodzinny ). Czy mogę jej przyznać to świadczenie rodzicielskie w tej sytuacji?
Kasia7 - na jakiej podstawie przyznajesz jeśli nie ma karty? (nie krytykuję chcę się tylko upewnić)
no właśnie... a jak nie dostanie tej karty lub na karcie nie będzie adnotacji - "dostęp do rynku pracy"... co innego jak jest przedłużenie karty, wtedy na covid przyznajemy...
Myślę że należy przyjąć wniosek z potwierdzeniem złożenia wniosku o wydanie karty a następnie zawiesić postępowanie na podstawie art. 97 § 1 pkt 4 KPA.
Jak uzyskają kartę to odpowiednio rozpatrzysz wniosek.