pomocy w sprawie wody - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 lut 2016, 11:14

Proszę pomóżcie, doradźcie, bo już nie mam pomysłu.
Mam problem z potwierdzanym przez nasz ZBK zużyciem wody i ścieków.
Mam przypadki, gdzie do wydatków dodają koszt zużycia wody w ogromnych ilościach.
Np. 45m w gosp. 5-osobowym albo 32 metry w 4-osobowym. Twierdzą, że jest to kwota zadeklarowana przez najemcę, a nie faktyczne zużycie. Rozliczenia dokonują co kwartał. Występowałam do nich z pytaniem w ciągu jakiego okresu (ilu miesięcy) wnioskodawca zużył taką ilość wody. Odpisali, że jest to kwota zadeklarowana przez najemcę i koniec, kropka.
Nie wiem co jeszcze mogę wymyślić. Proszę o Wasze porady.
kinga81

Napisano: 16 lut 2016, 12:20

Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć?
kinga81

Napisano: 16 lut 2016, 12:37

ZBK jest z reguły podległy pod gminę a więc przekaż swoje uwagi wyżej niech ktoś z werchuszki zwróci uwagę kierowniki tej jednostki że mają być wydatki poniesione (lub te co mają być poniesione) a nie jakieś hipotetyczne które zawyżają środki na wypłatę z budżetu gminy .....
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2016, 12:44

z tego co się orientuję to nie jest brany pod uwagę zadeklarowany poziom zużycia, a faktyczne zużycie z krańcową datą odczytu licznika z miesiąca, w którym składany jest wniosek ( patrz pierwsza strona wniosku).
poproś o rachunek za faktyczne zużycie wody z datą końcową odczytu w miesiącu w którym był składany wniosek. ( nie od ZBK a od Wnioskodawcy, niech się pofatyguje i przyniesie )
jeżeli tak jak piszesz odczyty są dokonywane co kwartał i osoba nie dysponuje aktualnym rachunkiem bo nie było jeszcze inkasenta to moim zdaniem możesz poprosić, żeby wnioskodawca sam dokonał odczytu licznika , następnie udał się do ZBK i poprosił o wystawienie faktury a następnie ci ją doręczył .
brodafix

Napisano: 16 lut 2016, 13:11

sposób rozwiązania tej sprawy proponowany przez brodafix oczywiście jest zasadny ...... ale nie rozwiąże tego problemu na dalszą metę ...... dobry opierdziel osobie potwierdzającej wnioski w ZBK się na pewno przyda ;)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2016, 13:23

opierdziel i owszem ;)
brodafix

Napisano: 16 lut 2016, 14:09

Dzięki za podpowiedzi :)
kinga81

Napisano: 16 lut 2016, 21:47

brodafix pisze: możesz poprosić, żeby wnioskodawca sam dokonał odczytu licznika
To jest gol samobójczy. Wnioskodawca odczytem jedynie potwierdzi swoją rację, czyli te ... 34m³.

Proponuję inne rozwiązane: niech przyniesie ostatnie rozliczenie, a jeszcze lepiej parę ostatnich. W razie problemu (np. ze znalezieniem ;) ) można poprosić od zarządcy, skuteczność wydaje się murowana.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2016, 9:06

To jest gol samobójczy. Wnioskodawca odczytem jedynie potwierdzi swoją rację, czyli te ... 34m³.
czy potwierdzi to się właśnie okaże. jeżeli potwierdzi się, że faktyczne zużycie wody za dany okres było właśnie na takim poziomie to nie widzę problemu, widocznie gospodarstwo ma właśnie taki poziom zużycia . (można też poprosić , żeby przyniósł kilka ostatnich rozliczeń i w ten sposób ew. pokazać, że człowieczek naciąga zużycie wody - jeżeli rzeczywiście tak jest)
brodafix

Napisano: 17 lut 2016, 22:19

brodafix pisze:czy potwierdzi to się właśnie okaże. jeżeli potwierdzi się
brodafix, otrzeźwiej. Skoro podejrzewany wnioskodawca ma sam odczytać na potwierdzenie, to nie można mówić że „potwierdzi się” lecz co najwyżej że „wnioskodawca potwierdzi”. Co potwierdzi? Znając życie, to zapewne potwierdzi swoje wcześniejsze deklaracje. Mało prawdopodobne by potwierdził przeciw sobie, więc ja nie radzę ufać takim autopotwierdzeniom.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x