ŚWIADCZENIE RODZICIELSKIE - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 lut 2016, 12:23

Czy świadczenie rodzicielskie wliczamy do dochodu ?
Justyna35

Napisano: 17 lut 2016, 14:06

przestudiowałam ustawę o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw i nie znalazłam zmiany definicji o dochodach w ustawie o dodatkach mieszkaniowych,
wobec czego należy wliczać świadczenie rodzicielskie do dochodu,

za to w projekcie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (czyli 500+) jest zapis

Art. 40. W ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2013 r. poz. 966 i 984 oraz z 2015 r. poz. 693) w art. 3 w ust. 3 zdanie drugie otrzymuje brzmienie:
„Do dochodu nie wlicza się świadczeń pomocy materialnej dla uczniów, dodatków dla sierot zupełnych, jednorazowych zapomóg z tytułu urodzenia się dziecka, dodatku z tytułu urodzenia dziecka, pomocy w zakresie dożywiania, zasiłków pielęgnacyjnych, zasiłków okresowych z pomocy społecznej, jednorazowych świadczeń pieniężnych i świadczeń w naturze z pomocy społecznej, dodatku mieszkaniowego, dodatku energetycznego, zapomogi pieniężnej, o której mowa w przepisach o zapomodze pieniężnej dla niektórych emerytów, rencistów i osób pobierających świadczenie przedemerytalne albo zasiłek przedemerytalny w 2007 r., świadczenia pieniężnego i pomocy pieniężnej, o których mowa w przepisach ustawy z dnia 20 marca 2015 r. o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych (Dz. U. poz. 693 i 1220), świadczenia wychowawczego, o którym mowa w ustawie z dnia … o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. …), oraz dodatku wychowawczego, o którym mowa w ustawie z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. z 2015 r. poz. 332, 1045, 1199 i 1830).”.

oznacza to że 500 zł nie będziemy wliczać do dochodu, ale 1000 zł rodzicielskiego wliczamy
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2016, 15:27

o matko ty żyjesz GORZATKO !!!
a już myślałem że Noteć cie porwała :D
a tak co do tematu.. suma summarum pracującemu uczciwie mniej w kieszeni zostanie nic człowiekowi się nie należny bo mu księgowość wszystko wliczy a tu masz ci prezenty czym się różni te moje 500 zł z wypłaty od tego 500+ nie wiem ..... chyba tym że mnie nie stać żeby je przepić :cry:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x