POMOCY - wnioski o przyłączenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 paź 2015, 12:23

Wiem, że się powtarzam ale niech ktoś napisze proszę co ma być zawarte w aktualnym wniosku o przyłączenie się do egzekucji.
1. Czy mają tam znajdować się tylko informacje dotyczące zadłużenia łącznie z odsetkami z okresu 2014/2015 i informacje o nowej decyzji - harmonogram z datami wypłat, a reszta zadłużenia po otrzymaniu tytułów wykonawczych z US w kolejnym wniosku do komornika.
Proszę bo już słyszałam różne wersje :( :( :(
Anet36

Napisano: 28 paź 2015, 12:54

27.8. Do wniosku o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w ust. 3, lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w ust. 3a, organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, dołącza:
1) ostateczną decyzję przyznającą świadczenia z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej;
2) informacje o rozpoczęciu realizacji decyzji, o której mowa w pkt 1, i terminie wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji.
Wniosek egzekucyjny + załączniki do niego:
- prawomocna decyzja FA
- informacja o rozpoczęciu realizacji decyzji
- informacja o terminie wypłat świadczeń w poszczególnych miesiącach określonych w decyzji

W treści wniosku wskazuje też nr konta na który mają wpływać kwoty ściągnięte przez komornika.

Wniosek o przyłączenie lub wszczęcie egzekucji możesz złożyć (zgodnie z zapisami ustawy) na te należności które nie są egzekwowane przez US. A więc jak urząd skarbowy nie umorzył postępowania to nie wysyłasz wniosku do komornika. Może się zdarzyć że dla należności od jednego dłużnika złożysz kilka wniosków do komornika sądowego.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2015, 12:56

Bardzo Ci dziękuję RR bo mam już taki mętlik w głowie.
Anet36

Napisano: 28 paź 2015, 13:10

a może jeszcze ktoś dałby wzór przyłaczenia/wszczęcia??? :oops: :oops: :cry:
gośc

Napisano: 28 paź 2015, 14:36

darmozjad ;) sam pomyśl albo czekaj na poprawkę programu.. a wytłumaczcie różnicę między przyłączeniem a wszczęciem/// wiem, że było 1000000 razy
aneta83

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x