Witam, potrzebuje pomocy w opracowaniu zasad współpracy z policją w sprawach przemocy w rodzinie, niebieskich kart interwencji itp.. Interesuje mnie czy maci spisane takie zasady, czy opracowywaliście je wspólnie z komendami na których mogłaby się posiłkować. Mój adres [email protected]
To może mieć formę uroczystego porozumienia, takiej umowy bez pieniędzy ale z dokładnym określeniem, że będziecie się razem szkolić, chodzić do trudnych środowisk, współpracować z pedagogiem szkolnym, jeśli są tam dzieci. Można pomyśleć, czy tzw. \"korkowe\" nie mogłyby być wykorzystane na wspólny cel przeciw przemocy.
U nas gdy jest interwencja policji dotyczaca przemocy to policja w trakcie interwencji wypełnia Niebieska Karte z poszkodowanymi. Pisemnie zwraca się do MOPS o zainteresowanie się tym srodowiskiem w ramach kompetencji i zwraca się z prośbą do nas o informację w tej sprawie i jeśli sytuacja tego wymaga o objęcie pomocą przez MOPS. Ja stosuję taką procedurę: jesli jest stwierdzona przemoc w rodzinie powiadamiam Ośrodek Interwencji Kryzysowej celem objęcia rodzinę pomocą w/g kompetencji oraz dzielnicowego o wizyty wieczorowa porą w środowisku, jeśli jest nadużywanie alkoholu to zwracam się takze do Komisji Alkoholowej celem objęcia leczeniem odwykowym. Działają zwrotne pisma, pomaga to w szybkiej interwencji i już na tyle się znamy, ze telefonicznie ustalamy wspólną pomoc. Inne instytucje też powiadamiam w razie potrzeby / np szkoła, kurator, straż miejska, rodzina/ W trudnych przypadkach zwołuję Koalicję - przedstawicieli instytucji pomocowych , wzywamy rodzinę i na zasadzie kontraktu zobowiązania wszystkich stron. Nie jestem sama z problemem przemocy w rodzinie i daje to duże szanse wyjścia z trudnych sytuacji./ jestem pracownikiem MOPS/