FA i SR kobieta pobierała na dwójkę dzieci. w trakcie trwania okresu zasiłkowego wyszła za mąż. Zgłosiła to po miesiącu. Doliczyłam męża i jego dochody z rok bazowy do dochodu rodziny. Przekroczyło więc uchyliłam i zażądałam zwrotu. kobieta po paru miesiącach wystąpiła do SKO o stwierdzenie nieważności dec. uchylającej iii SKO stwierdziło argumentując że w dniu składania wniosku kobita nie była zamężna a nowy mąż nie zmienia stanu faktycznego rodziny tylko status prawny więc jego dochody nie mogą być doliczane. Macie może jakieś opinie bądź wyroki na poparcie tego że dobrze zrobiłam bo wiem (słownie) że ministerstwo nasze działanie popiera. Potrzebuję na już. Prosze
Elmer pisze:to przecież nie twój kłopot. Kłopot ma SKO, że pisze głupoty.
Chcesz pisać do prokuratury o zaskarżenie decyzji SKO do WSA?
Nie absolutnie tylko teraz Kobita chce mnie podać do Sądu, muszę się tłumaczyć u "władz", chce mi nasłać tv bo źle interpretuję ustawę dlatego szukam poparcia w jakiś wyrokach albo opiniach bo się przed władzami muszę ostro bronić
widziałem orzeczenia WSA które, popierają stanowisko SKO, ale jest też coś takiego (na dodatek z NSA): https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FE68A63486
"W tym dniu bowiem skarżąca zawarła związek małżeński z M. L.. Okoliczność ta doprowadziła do zmiany składu osobowego rodziny skarżącej, mającego istotne znaczenie dla oceny jej uprawnień do świadczeń rodzinnych na nowy okres zasiłkowy 2014/2015. Zgodnie z art. 25 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2013 r. poz. 1456 ze zm., dalej uśr), w przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych osoba, o której mowa w art. 23 ust. 1, jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu wypłacającego świadczenia rodzinne. Wedle art. 3 pkt 2 i 2a ustawy, dochód rodziny oznacza sumę dochodów członków rodziny, zaś dochód członka rodziny oznacza przeciętny miesięczny dochód członka rodziny osiągnięty w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 4-4b. Z kolei, wedle art. 3 pkt 16 ustawy, rodzina oznacza odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz.U. z 2014 r. poz. 567); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko.
Wobec powyższego, Kolegium uznało, że w ustalonym stanie faktycznym i prawnym sprawy zachodzi prawdopodobieństwo uchylenia decyzji z dnia [...] sierpnia 2014 r. dotyczącej uprawnień skarżącej do świadczeń rodzinnych w wyniku wznowienia postępowania, ze względu na zmianę sytuacji rodzinnej i dochodowej rodziny strony. Dlatego w ocenie Kolegium istniała podstawa do wydania przez organ pierwszej instancji z urzędu zaskarżonego postanowienia o wstrzymaniu wykonania decyzji objętej wznowionym postępowaniem".
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare