pomóżcie bo się pogubiłam świadczenie wychowawcze a zaprzec

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
aniakm
Praktykant
Zajmuję się: św, śp szo
Kontakt:

pomóżcie bo się pogubiłam świadczenie wychowawcze a zaprzec

Post autor: aniakm »

petentka złożyła wniosek bez dochodowy na okres 2017-2018. w skład rodziny wchodzi ona mąż i 3 dzieci. W listopadzie jest zaprzeczenie ojcostwa na najmłodsze dziecko, prawomocny w grudniu. Petentka ma rozwód w marcu 2018. Natomiast na najmłodsze dziecko zasądzone alimenty dopiero od kwietnia. Jednakże cały czas pobierała 500+ nie zgłaszając nam tych informacji. Przyszła w maju złożyć wniosek na pierwsze dziecko i wszystko wyszło. Pomóżcie ponieważ nie wiem do końca czy dobrze myślę ma nienależnie pobrane od listopada do kwietnia 2018, bo się już w tym pogubiłam.
renulka
Starszy referent
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
Kontakt:

Re: pomóżcie bo się pogubiłam świadczenie wychowawcze a zap

Post autor: renulka »

Od prawomocnego rozwodu jest już samotna jeśli nie ma alimentów na to zaprzeczone dziecko to zwrot od prawomocnego wyroku lub deklaruje wychowywanie wspólne z nowym tatusiem to sprawy nie ma
renulka
Starszy referent
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
Kontakt:

Re: pomóżcie bo się pogubiłam świadczenie wychowawcze a zap

Post autor: renulka »

Doczytałam że ma alimenty - sprawa ci się ładnie zamknęła
ODPOWIEDZ