Rozwód a mąż w składzie co robić?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
zochi
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR
Kontakt:

Rozwód a mąż w składzie co robić?

Post autor: zochi »

Kobieta złożyła wniosek na 500+ na drugie dziecko i becik.

Jest rozwódką, jak twierdzi, nie ma żadnych dokumentów dot. rozwodu, ale zgodnie z tym co oświadczyła nie rozstała się z "byłym" mężem i nadal z nim jest. On jest ojcem dzieci i podała go do składu rodziny, bo jak twierdzi są razem, mieszkają razem, wychowując dzieci. Rozwód był gdy mieli I dziecko, potem po rozwodzie urodziły im się 2 kolejne.

Alimenty nie były nigdy zasądzane na żadne z dzieci.

Czy ja mogę wydać jej decyzję bez wyroku, zwłaszcza że podała gościa do składu i są brane jego dochody?

Czy musi być wyrok w tym zasądzone alimenty i wtedy mam go wywalić ze składu, nie patrząc na to, że taka jest jej wola by on był w składzie?
zochi
Stażysta
Kontakt:

Re: Rozwód a mąż w składzie co robić?

Sorki za podwójne pytanie le naszło mnie coś jeszcze, czy to nie jest tak, że definicja rodziny wyklucza się teraz z definicją samotnej osoby.

Samotna to "rozwódka" - taki status ona ma.
Rodzina to: małżonkowie, rodzice dzieci.
Awatar użytkownika
rysia
Stażysta
Zajmuję się: ŚW,SR,FA
Kontakt:

Post autor: rysia »

Przeczytaj sobie definicję samotnego wychowywania i wszystko stanie się dla ciebie jasne
zochi
Stażysta
Kontakt:

rysia pisze:Przeczytaj sobie definicję samotnego wychowywania i wszystko stanie się dla ciebie jasne
Ok faktycznie jest, "rozwiedziona, chyba, że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem" a ona wychowuje z nim wszystkie dzieci.

Czyli biorę cały skład rodzin ale rozumiem, że w aktach wyroku rozwodowego zatem nie muszę mieć by potwierdzić stan cywilny obu osób?
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

zochi pisze:Kobieta złożyła wniosek na 500+ na drugie dziecko i becik.

Jest rozwódką, jak twierdzi, nie ma żadnych dokumentów dot. rozwodu, ale zgodnie z tym co oświadczyła nie rozstała się z "byłym" mężem i nadal z nim jest. On jest ojcem dzieci i podała go do składu rodziny, bo jak twierdzi są razem, mieszkają razem, wychowując dzieci. Rozwód był gdy mieli I dziecko, potem po rozwodzie urodziły im się 2 kolejne.

Alimenty nie były nigdy zasądzane na żadne z dzieci.

Czy ja mogę wydać jej decyzję bez wyroku, zwłaszcza że podała gościa do składu i są brane jego dochody?

Czy musi być wyrok w tym zasądzone alimenty i wtedy mam go wywalić ze składu, nie patrząc na to, że taka jest jej wola by on był w składzie?
Strona wykazała ojca dzieci w składzie rodziny, więc z pewnością nie jest osobą samotnie wychowującą dzieci. Nie potrzebuje zatem alimentów.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
zochi
Stażysta
Kontakt:

Dzięki waszym odpowiedzią wszystkie moje wątpliwości zostały wyjaśnione, dziękuję :)
ODPOWIEDZ