Pomozcie ! dłużnik - raty- jak wprowadzić do systemu? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 lut 2024, 13:52

Witam, jak wprowadzić do systemy sygnity decyzję dla dłużnika na raty - należność głowna i odsetki ? (obecnie nie jest pobierany fundusz, zadłużenie z poprzednich kilku okresów)
pomożcie ;-)
rapapa
Praktykant
Od: 21 wrz 2023, 8:27
Zajmuję się: SR,FA

Napisano: 26 lut 2024, 13:02

odpowiedż przesłana do mnie w takiej samej sprawie z SYGNITY:

Aby umorzyć/ rozłożyć na raty zadłużenie dłużnika alimentacyjnego z tytułu FA z dowolnego okresu należy:
1.Sprawdzić czy dla dłużnika były w systemie tworzone decyzje o zwrocie zadłużenia za okres, który ma obejmować rozłożenie na raty i jeśli takie decyzje są utworzone należy je uchylić. Uchylenie należy utworzyć, w oknie "Lista wszystkich decyzji" wybierając menu Operacje> Decyzja uchylająca. Utworzone decyzje uchylające należy zatwierdzić.
2.W oknie "Lista wypłaconych pozycji dłużnika" należy wyszukać rodzaj zadłużenia "FA" i przy pomocy multiselekcji zaznaczyć wszystkie wypłacone pozycje, które ma obejmować umorzenie/ rozłożenie na raty (jeśli to maja być wszystkie pozycje z listy należy wybrać <CTRL+A> jeśli niektóre należy wybrać <SHIFT> i myszką zaznaczyć wybrane pozycje. Po zaznaczeniu pozycji należy wybrać menu Operacje >Utworzenie należności/ decyzji o zwrocie.
3.Po utworzeniu należności będzie ona dostępna w oknie "Lista wszystkich decyzji" jako projekt decyzji. Należy ją zatwierdzić.
4.W oknie rejestracji wniosku można dla dłużnika zarejestrować nowy wniosek 'wniosek o zmianę zadłużenia" i z niego utworzyć decyzję odpowiednio umarzającą lub rozkładającą na raty lub decyzję odmawiającą umorzenia/ rozłożenia na raty (aby utworzyć decyzję odmowną należy wejść przez Modyfikuj do utworzonej z automatu decyzji i zmienić rodzaj decyzji na 'odmowa').
gmops
Praktykant
Od: 23 lut 2024, 15:39
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 21 cze 2024, 9:40

dziekuje, bardzo pomocne.
Tylko teraz nie mogę (nie umiem) wprowadzić zwrotu od dłużnika dla tej decyzji.... :o
rapapa
Praktykant

Napisano: 21 cze 2024, 12:14

Spłaty dłużnika wprowadzasz tak samo jak spłaty od komornika, czyli:
dłużnik - lista wypłaconych pozycji - zwrot automatem, kwota, daty i zaznaczasz ze wpłata od dłużnika, zatwierdzasz, dzieli ci na kapitał i odsetki i powinno z tej jednej głównej decyzji schodzić zadłużenie.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 25 cze 2024, 11:18

Dziekuję bardzo za odpowiedz!!!

dokładnie, też tak robię (chyba wszelkie możliwości wypróbowane ;-)) ale coś zrobiłam nie tak gdyż ciągle przelicza mi odsetki.
z 1 raty wszystko zostało zarachowane na poczet odsetek i powinny być spłacone na 0,00 zł,
a przy każdym wprowadzaniu zwrotu dalej przelicza odsetki i dzieli kwotę zwrotu na % i NG gdzie powinno już 'iść" tylko i wyłącznie na NG.
Czy może coś zrobiłam nie tak z datą spłat w harmonogramie decyzji i dlatego nalicza odsetki?
W decyzji ma zwrócić do końca miesiąca, a w systemie mam 1go danego miesiąca.
rapapa
Praktykant

Napisano: 27 cze 2024, 13:49

rapapa pisze:
25 cze 2024, 11:18
Dziekuję bardzo za odpowiedz!!!

dokładnie, też tak robię (chyba wszelkie możliwości wypróbowane ;-)) ale coś zrobiłam nie tak gdyż ciągle przelicza mi odsetki.
z 1 raty wszystko zostało zarachowane na poczet odsetek i powinny być spłacone na 0,00 zł,
a przy każdym wprowadzaniu zwrotu dalej przelicza odsetki i dzieli kwotę zwrotu na % i NG gdzie powinno już 'iść" tylko i wyłącznie na NG.
Czy może coś zrobiłam nie tak z datą spłat w harmonogramie decyzji i dlatego nalicza odsetki?
W decyzji ma zwrócić do końca miesiąca, a w systemie mam 1go danego miesiąca.

Spłaciłaś odsetki z I raty, ok na tamten moment się wyzerowały, ale odsetki nadal naliczają się od niespłaconej kwoty głównej.
Np. kapitał 10.000, zł odsetki na 30.06.2024 np 300 zł. Spłata 1000 zł.
Dokonał spłaty 30.06. więc odsetki przeliczyły się na ten dzień i kwota się wyzerowała tj. 300 zł odsetek i 700 na KG. Ale system nadal nalicza odsetki od kwoty głównej. Więc jeśli kolejna spłata jest 15.07 to system doliczy odsetki od 9.300 zł za 15 dni lipca, dopisze je do odsetek i wtedy jak wpłacił 2000 to najpierw zejdą dodatkowe odsetki a reszta wejdzie na kwotę główną.
Tak jest wg mnie.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x