Pomóżcie!!!Liczyć odsetki czy nie? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 sie 2014, 21:21

Osoba nie dokonywała odpłatności za pobyt mamy w DPS mimo podpisania z nami umowy. Zwróciła się do Burmistrza z prośbą o rozłożenie na raty swojej należności po 200 zł miesięcznie. Jej dług zamknął się w kwocie 3.500 zł (zamknął się, bo mama tej Pani zmarła). Niech ktoś mi wyjaśni, czy księgowa ma naliczyć od tego jej długu odsetki? Jeżeli nie, to czy przy tytule wykonawczym, gdybyśmy skierowali sprawę do Urzędu Skarbowego, to wtedy odsetki się liczy? Na razie zawrzemy raczej porozumienie, bo Burmistrz raczej przychyli się do jej prośby i nie przejdzie to przez Urząd Skarbowy, ale nie to jest sednem sprawy. Interesują mnie te odsetki!!! Wiem, że w pomocy społecznej nie ma odsetek, ale zastanawiam się, czy w tej sytuacji, tj. opłata zstępnego za pobyt w DPS też nie ma tych odsetek. Mam wątpliwości dlatego, że parę lat temu mieliśmy podobną sprawę w sądzie (teraz już załatwia się to decyzją o zwrocie i egzekucją) i wtedy sąd zasądził odsetki co do części długu (był on dosyć wysoki), natomiast w miarę upływu czasu zwiększała się kolejna kwota wynikająca z dalszych braków wpłat zstępnej mimo braku umowy i tu analogicznie również naliczyliśmy odsetki. Słuchajcie, czy faktycznie w ogóle nie ma tych odsetek?
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 12 wrz 2014, 13:48

jak narazie to od należnosci wynikających z ustawy o pomocy społecznej nie ma odsetek. Nie liczy się również przy egzekucji komorniczej.
reginka

Napisano: 27 lut 2015, 19:27

Ops zapłacił zaległości za mieszkańca DPS i mimo wydanej decyzji o zwrocie zastępczo wpłaconej kwoty nie uzyskał zadnej wpłaty czy wysyłając upomnienie naliczamy koszty upomnienia a co z odsetkami czy naliczamy skoro jest to świadczenie , które wynika z ustawy o pom.społecznej jednak nie do końca gdyż w decyzji o odpłatności gmina ma mniejsze zobowiązania a płci więcej . Proszę o poradę.
kachna

Napisano: 27 lut 2015, 19:35

Ops zapłacił zaległości za mieszkańca DPS rencisty z obciążeniami komorn. i mimo wydanej decyzji o zwrocie zastępczo wpłaconej kwoty nie uzyskał zadnej wpłaty. czy wysyłając upomnienie naliczamy koszty upomnienia a co z odsetkami czy naliczamy skoro jest to świadczenie , które wynika z ustawy o pom.społecznej jednak w decyzji o odpłatności gmina ma mniejsze zobowiązania a płaci więcej więc czy to świadczenie ustawowe? . Proszę o poradę.
kachna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x