Pomóżcie proszę!!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 wrz 2014, 10:32

Osoba niepełnosprawna w stopniu znacznym ma 17 lat i się nigdzie nie uczy, czy matka może złożyć wniosek o FA na tą niepełnosprawną osobę?
Marzena30

Napisano: 26 wrz 2014, 11:22

No tak matka może bo do 18 lat sie należy, no i ten znaczny stopień art. 9 ust. 1 ustawy
alka

Napisano: 26 wrz 2014, 12:54

no a jeśli skończy 18 lat i dalej się nie będzie uczyła to i tak należy jej się to FA ze względu na niepełnosprawność ? I będzie mogła pobierać to FA aż do czasu trwania orzeczenia? Pierwszy raz mam taki przypadek i nie wiem za bardzo czy w takiej sytuacji się należy czy też nie.
Marzena30

Napisano: 26 wrz 2014, 13:03

Marzena spokojnie należy się, bo tak jak masz w art. 9 że jak się uczy w szkole lub szkole wyższej do ukończenia 25 roku ALBO w przypadku posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności - BEZTERMINOWO
alka

Napisano: 26 wrz 2014, 13:32

Czyli pełnoletnia osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności, bez względu na to czy się uczy czy też nie, może pobierać FA!? Sorki że taka upierdliwa jestem ale chcę to już wiedzieć na 100 % i więcej nikomu głowy nie zawracać :-)
Marzena30

Napisano: 27 wrz 2014, 16:49

Marzena30 pisze:Czyli pełnoletnia osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności, bez względu na to czy się uczy czy też nie, może pobierać FA!? Sorki że taka upierdliwa jestem ale chcę to już wiedzieć na 100 % i więcej nikomu głowy nie zawracać :-)
tak :) cały czas dopóki ma orzeczenie - oczywiście jeśli kwalifikuje sie z dochodu
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x