Wysłałam do dłużnika wszczęcie postępowania w sprawie zwrotu wypłaconego FA ( teraz po odszukaniu aktualnego miejsca pobytu- jest w ZK) a on mi odpisał prośbę o odroczenie terminu spłaty wypłaconego FA ponieważ nie ma możliwości spłaty bo jest w ZK i pracuje nieodpłatnie a jak wyjdzie to spłaci całość bo ma zapewnioną pracę za granicą.
Co dalej zrobić bo nie mam pojęcia, co do niego napisać?
proszę pomóżcie!!
Jak to "nie ma czegoś takiego jak odroczenie terminu spłaty"?????? Poczytać dokładniu ustawę i dopiero wypowiadać się na forum. Art. 30 ust. 2 - na wniosek dłużnika możemu umorzyć, rozłożyć na raty lub odroczyć termin spłaty uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną. Musisz ustalić tę sytuację. Wyślij dłużnikowi wezwanie do uzupełnienia jego wniosku o oświadczenie pod odpowiedzialnośćią karną o tym czy wykonuje pracęw Zk odpłatnie czy nie, druk oświadczenia majątkowego, czy ma orzeczenie o niepelnosprawności itd. Swoją drogą napisz do tego ZK czy pracuje, do kiedy ma odbywać karę itd. Po uzykaniu oświadczeń i pisma z Zk wydajesz decyzję - możesz odroczyć termin spłaty lub odmówić .
Oczywiście, najpier ustal kwotę do zwrotu, a potem wydasz decyzje o odroczeniu terminu jej spłaty lub odmówisz odroczenia. Tryb identyczny jak w w ratach lub umorzeniu.