prośba dłużnika o odroczenie terminu spłaty fa-na wszczęcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 wrz 2014, 11:36

Wysłałam do dłużnika wszczęcie postępowania w sprawie zwrotu wypłaconego FA ( teraz po odszukaniu aktualnego miejsca pobytu- jest w ZK) a on mi odpisał prośbę o odroczenie terminu spłaty wypłaconego FA ponieważ nie ma możliwości spłaty bo jest w ZK i pracuje nieodpłatnie a jak wyjdzie to spłaci całość bo ma zapewnioną pracę za granicą.
Co dalej zrobić bo nie mam pojęcia, co do niego napisać?
proszę pomóżcie!! :cry:
ALICJA 86

Napisano: 26 wrz 2014, 13:00

Proszę osoby obyte z tematem niech pomogą!
ALICJA 86

Napisano: 26 wrz 2014, 13:51

nie ma czegoś takiego, może chyba pisać do komornika o zawieszenie,a do nas ewentualnie o rozłożenie na raty lub umorzenie
;)
Agawi37
Praktykant
Od: 05 wrz 2014, 17:30
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2014, 14:44

To co mam zrobić, co mam napisać mu, czy jakieś pismo. Jak to ma wyglądać?
ALICJA 86

Napisano: 29 wrz 2014, 8:56

proszę podpowiedzcie mi coś, jak się za to zabrać!!!
ALICJA 86

Napisano: 29 wrz 2014, 9:31

Jak to "nie ma czegoś takiego jak odroczenie terminu spłaty"?????? Poczytać dokładniu ustawę i dopiero wypowiadać się na forum. Art. 30 ust. 2 - na wniosek dłużnika możemu umorzyć, rozłożyć na raty lub odroczyć termin spłaty uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną. Musisz ustalić tę sytuację. Wyślij dłużnikowi wezwanie do uzupełnienia jego wniosku o oświadczenie pod odpowiedzialnośćią karną o tym czy wykonuje pracęw Zk odpłatnie czy nie, druk oświadczenia majątkowego, czy ma orzeczenie o niepelnosprawności itd. Swoją drogą napisz do tego ZK czy pracuje, do kiedy ma odbywać karę itd. Po uzykaniu oświadczeń i pisma z Zk wydajesz decyzję - możesz odroczyć termin spłaty lub odmówić .
BBB

Napisano: 29 wrz 2014, 9:33

A najpierw napisz decyzję żądającą zwrotu wypłaconych świadczeń z FA (po wszczęciu)
bbb

Napisano: 29 wrz 2014, 11:47

to znaczy że mogę wydać te decyzję nie zwracając uwagi na to pismo a swoją drogą prowadzić sprawę z tym jego "wnioskiem" i badaniem jego sytuacji
ALICJA 86

Napisano: 29 wrz 2014, 13:30

Oczywiście, najpier ustal kwotę do zwrotu, a potem wydasz decyzje o odroczeniu terminu jej spłaty lub odmówisz odroczenia. Tryb identyczny jak w w ratach lub umorzeniu.
BBB

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x