Pomóżcie. Rolnicy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 lut 2016, 18:51

Jak postąpić w sprawie ,, starych " świadczeń pielęgnacyjnych, zasiłków dla opiekunów przyznanych dla rolników. Na terenie naszej Gminy w większości są to rolnicy.
1.Matki które pobierają od 2013r. do nadal świadczenia pielęgnacyjne na swoje dzieci, przynosiły zaświadczenia z KRUS lub pisały oświadczenia,że podlegają ubezpieczeniu w KRUS i my nie płaciliśmy za nich składek.

2. Zasiłki dla opiekunów. Rolnicy napisali oświadczenia, że zaprzestali prowadzenia gospodarstwa rolnego, napisali również, że podlegają ubezpieczeniu w KRUS. Nie zgłosili tego do KRUS, my również nie informowaliśmy KRUS o tym że zaprzestali prowadzenia gospodarstwa rolnego.

Teraz mam pytanie co robić z takimi osobami, które do dnia dzisiejszego nie ujawnili się w KRUSie. Czy wysyłać tym ,, starym'' osobom jakieś informacje.
Czy jeśli taka osoba teraz ujawni się w KRUS i powie że od lipca 2013r., bierze u nas ZDO czy świadczenie pielęgnacyjne, będzie mogła dalej zostać w KRUS.
MILENA12

Napisano: 05 lut 2016, 8:49

my też takich mamy ja tylko wysyłałam tych z szo co od listopada 2016 dostali a tamte stare cicho siedzą
zakręcona

Napisano: 05 lut 2016, 12:21

ja też z nimi nic nie robię
basiunia

Napisano: 05 lut 2016, 16:30

ja do starych nic nie robię ale czasem zastanawiam się czy nie powinnam.
marta1234

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x