pomoże ktoś?!plis! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 21 sty 2014, 11:47

ojciec dziecka przebywał w Centrum Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych we Wrocławiu, gdzie odbywał służbę przygotowawczą. Uzyskiwał z tego tytułu dochód. Pytanie: czy jest to instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie? Zapewnione było wyżywienie i zakwaterowanie..
Czy należy dochód uzyskany doliczyć?
Jest to ważne, bo będzie zwrot:(
~kia

Napisano: 21 sty 2014, 11:57

Myślę, że nie ma tu żadnego znaczenia czy to instytucja zapewniająca ......, Ale robimy uzysk i tyle.(uzyskanie innej pracy zarobkowej...)
~mopsik

Napisano: 21 sty 2014, 12:06

miałoby znaczenie, bo wtedy nie wliczamy do składu rodziny ojca, a tylko jego dochód - jak w więzieniu:( z tym uzyskiem też mam wątpliwości, bo to chyba stosunek służbowy (ja tak to rozumiem)
~kia

Napisano: 21 sty 2014, 12:47

jak był to np. żołd a nie wynagrodzenie za pracę to nie jest to dochód uzyskany
uzyskanie dochodu – oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane:
a) zakończeniem urlopu wychowawczego,
b) uzyskaniem prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych,
c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,
d) uzyskaniem zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytal-nego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emery-tury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą go-spodarstwa rolnego,
e) (uchylona),
f) rozpoczęciem pozarolniczej działalności gospodarczej lub wznowieniem jej wykonywania,
g) (uchylona),
h) uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.

~ewalu

Napisano: 21 sty 2014, 13:21

Ewalu musisz jeszcze do tego dodac definicje zatrudnienia :) bo to mogloby sie miescic w uzysku z tytulu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej - - tzn np ta praca mogla byc wykonywana na podstawie stosunku slużbowego...i wydaje mi sie,ze tak wlasnie bylo:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2014, 13:31

uzysk to pewne, tylko ta instytucja... :( nie mogę z tym dojść do ładu...:(
~kia

Napisano: 21 sty 2014, 13:36

kia, a jak czytasz definicje izcu to cos takiego ci tam pasuje?? ani to przeciez dom pomocy spolecznej, ani placowka opiekunczo-wychowawcza td, szkola wojskowa tez to nie jest...jak dla mnie do niczego z tej defincji nie wpasujesz tego centrum
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2014, 13:37

ja się oparłam:
ojciec dziecka przebywał w Centrum Szkolenia Wojsk
przebywa a pracuje to różnica
jak pracuje to nie ma znaczenia czy to instytucja ...
~ewalu

Napisano: 21 sty 2014, 13:44

dla sprawy ma znaczenie czy tatus jest w izcu czy nie:)
tyle ze to nie bedzie taka instytucja z naszej ustawy, podobnie jak nie bedzie nia kazda inna sluzba wojskowa zawodowych zolniezy
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2014, 13:46

więc nie robimy ani uzyskania ani nie wyrzucamy tatusia ze składu
~ewalu

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny