Ale przecież w CEEB nie ma wpisu, że ktos posiada fotowoltaikę. Mozna wpisać tylko kolektory słoneczne, które służą do podgrzania wody. Ponadto, jak ktos ma fotowoltaikę to bon przysługuje
Ale przecież w CEEB nie ma wpisu, że ktos posiada fotowoltaikę. Mozna wpisać tylko kolektory słoneczne, które służą do podgrzania wody. Ponadto, jak ktos ma fotowoltaikę to bon przysługuje
Czy podwyższony bon energetyczny przysługuje wnioskodawcy ogrzewającemu dom jednorodzinny pompą ciepła i posiadającemu fotowoltaikę?
ODPOWIEDŹ
Tak.
część uzasanienia
W uzasadnieniu do ustawy o bonie energetycznym wskazano, że: "Przewiduje się wprowadzenie na drugą połowę 2024 r. bonu energetycznego, czyli wsparcia dla odbiorców energii zagrożonych zjawiskiem ubóstwa energetycznego. Beneficjent będzie mógł otrzymać świadczenie pieniężne po spełnieniu kryterium dochodowego. Wysokość świadczenia zostanie zróżnicowana kwotowo, w zależności od liczby osób w gospodarstwie domowym. Dodatkowo, podwyższonym wsparciem objęte zostaną mniej zamożne gospodarstwa domowe, których źródła ogrzewania zasilane są energią elektryczną (np. pompy ciepła, piece akumulacyjne)."
Ponawiam temat bo zupełnie zgłupiałam. Miałam szkolenie, gdzie powiedziano mi, że jak ktoś ma pompę ciepła i zamontowaną fotowoltaikę to mu się należy niższy dodatek. Podpowiedzcie jak robicie. Ma to jakiś wpływ czy nie? Bo z tego co jest napisane to należy się podwyższony. Proszę o radę.