POMYŁKA- POMOCY - Wzory pism

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 lip 2009, 13:49

wydałam decyzję błędnie, dwoje dzieci, jedno 200zł drugie 260zł, pomyliłam kwoty świadczenia z FA i przyznałam odwrotnie. Jak to odkręcić??? dodam, że zmyliło mnie zaświadczenie od komornika bo tam też pomylili się
~anka

Napisano: 14 lip 2009, 13:02

????????
~anka

Napisano: 14 lip 2009, 13:26

wzór ten otrzymałam na szkoleniu. Dopaduj podstawę prawną do ustawy FA, bo wzór dotyczyŚR
P O S T A N O W I E N I E

działając na podstawie art. 113 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z roku 2000 Nr 98 poz. 1071 z późniejszymi zmianami1) w związku z art. 4 ust. 2 pkt 1, art. 23 ust. 1 i art. 32 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz.U z roku 2006 Nr 139 poz. 992 zm. Dz. U Nr 222 poz. 1630Dz.U Nr 222 poz. 1630, z 2007 roku Nr 64 poz. 427 i Nr 109 poz. 747 Nr 192 poz. 1378; Nr 200 poz. 1446; z 2008r. Nr 70 poz. 416, Nr 138 poz. 872 i poz. 875; Nr 223 poz. 1456; Nr 237 poz.1654)
p o s t a n a w i a m :

z urzędu – na żądanie strony *) Pana/Pani ………………………………………………
sprostować w mojej decyzji z dnia ……………………………………………………… nr…………………………… w sprawie przyznania zasiłku rodzinnego i dodatku do zasiłku rodzinnego na okres zasiłkowy od 1 września 2008 roku do 31 sierpnia 2009 roku

następujące błędy pisarskie – rachunkowe – oczywiste omyłki*)

1) w punkcie 1 sentencji decyzji w wierszu …………. zamiast daty „ 1 września 2005 ” powinno być „ 1 września 2008”.

2) w punkcie 1 sentencji decyzji w wierszu …………. zamiast nazwiska „ xxxxxxx” powinno być „ xxxxxxxxx”.

3) na stronie ….. decyzji ustęp – zdanie – wiersz* ……………….. ( od góry – od dołu), zaczynający się od wyrazów „ …………………………………………………” powinien (no) brzmieć „ …………………………………………………………………”

U Z A S A D N I E N I E

W decyzji z dnia ………………………………….wydanej po rozpatrzeniu wniosku Pani ………………… wpisana została data 1 września 2005 roku. Wpisanie powyższej daty wynika z oczywistego błędu pisarskiego ponieważ wniosek strony o przyznanie świadczeń rodzinnych dotyczył okresu zasiłkowego rozpoczynającego się od 1 września 2008 roku, a nie innego okresu zasiłkowego.
Umieszczenie w sentencji decyzji niewłaściwej daty – jako początku okresu zasiłkowego, wynika z oczywistego błędu pisarskiego powstałego w trakcie sporządzania dokumentu i przygotowywania go do druku. Z akt sprawy a także z dalszej części decyzji (w tym z jej uzasadnienia) wynika w sposób oczywisty, że strona domagała się świadczeń rodzinnych na okres rozpoczynający się od dnia 1 września 2008 roku a nie 1 września 2005 roku, także organ w toku postępowania rozpatrywał dowody dotyczące tego okresu, a między innymi zaświadczenie o dochodach wnioskodawczyni i jej męża za rok 2007.
Wynikiem oczywistej omyłki jest także wpisanie w sentencji decyzji wyrazu xxxxxxx zamiast xxxxxxx. Jak wynika to z treści wniosku złożonego przez stronę - jej nazwisko brzmi xxxxxx i prowadzone przez organ postępowania dotyczyło tej właśnie osoby. Wynika to między innymi z zapisu zawartego na stronie 1 (pierwszej) decyzji wiersz 7 (siódmy) od góry w której organ podał, że rozpatrywany był wniosek Pani xxxxxxx xxxxxxx. Oczywistość omyłki przy podaniu nazwiska strony wynika także z porównania tekstu sentencji decyzji z tekstem wszystkich dokumentów załączonych do akt sprawy, w tym z podpisami strony zawartymi we wniosku o przyznanie świadczeń rodzinny. Najistotniejszym jednak dowodem wskazującym na oczywistość omyłki jaka nastąpiła przy sporządzaniu sentencji decyzji jest to, że decyzja doręczona została Pani xxxxxxxx. Zaświadcza o tym wskazanie adresata decyzji zamieszczone na stronie 3 (trzeciej) dokumentu w p-kcie 1 umieszczonym poniżej słowa”otrzymują”.
W tej sytuacji faktycznej, należało dokonać sprostowania decyzji zawierającej błędy pisarskie i oczywiste omyłki.
Na postanowienie niniejsze, służy stronie zażalenie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ……………….., w terminie 7 dni licząc od dnia doręczenia postanowienia.
Zażalenie wnosi się za pośrednictwem tutejszego organu.
~MONIKA

Napisano: 14 lip 2009, 14:31

dzięki ci bardzo, a czy powinnam teraz wysłać nowe zawiadomienia do OWD i dłużnika??
~anka

Napisano: 14 lip 2009, 17:08

lepiej wyślij
~MONIKA

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x