wydałam decyzję błędnie, dwoje dzieci, jedno 200zł drugie 260zł, pomyliłam kwoty świadczenia z FA i przyznałam odwrotnie. Jak to odkręcić??? dodam, że zmyliło mnie zaświadczenie od komornika bo tam też pomylili się
wzór ten otrzymałam na szkoleniu. Dopaduj podstawę prawną do ustawy FA, bo wzór dotyczyŚR
P O S T A N O W I E N I E
działając na podstawie art. 113 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z roku 2000 Nr 98 poz. 1071 z późniejszymi zmianami1) w związku z art. 4 ust. 2 pkt 1, art. 23 ust. 1 i art. 32 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz.U z roku 2006 Nr 139 poz. 992 zm. Dz. U Nr 222 poz. 1630Dz.U Nr 222 poz. 1630, z 2007 roku Nr 64 poz. 427 i Nr 109 poz. 747 Nr 192 poz. 1378; Nr 200 poz. 1446; z 2008r. Nr 70 poz. 416, Nr 138 poz. 872 i poz. 875; Nr 223 poz. 1456; Nr 237 poz.1654)
p o s t a n a w i a m :
z urzędu – na żądanie strony *) Pana/Pani ………………………………………………
sprostować w mojej decyzji z dnia ……………………………………………………… nr…………………………… w sprawie przyznania zasiłku rodzinnego i dodatku do zasiłku rodzinnego na okres zasiłkowy od 1 września 2008 roku do 31 sierpnia 2009 roku
1) w punkcie 1 sentencji decyzji w wierszu …………. zamiast daty „ 1 września 2005 ” powinno być „ 1 września 2008”.
2) w punkcie 1 sentencji decyzji w wierszu …………. zamiast nazwiska „ xxxxxxx” powinno być „ xxxxxxxxx”.
3) na stronie ….. decyzji ustęp – zdanie – wiersz* ……………….. ( od góry – od dołu), zaczynający się od wyrazów „ …………………………………………………” powinien (no) brzmieć „ …………………………………………………………………”
U Z A S A D N I E N I E
W decyzji z dnia ………………………………….wydanej po rozpatrzeniu wniosku Pani ………………… wpisana została data 1 września 2005 roku. Wpisanie powyższej daty wynika z oczywistego błędu pisarskiego ponieważ wniosek strony o przyznanie świadczeń rodzinnych dotyczył okresu zasiłkowego rozpoczynającego się od 1 września 2008 roku, a nie innego okresu zasiłkowego.
Umieszczenie w sentencji decyzji niewłaściwej daty – jako początku okresu zasiłkowego, wynika z oczywistego błędu pisarskiego powstałego w trakcie sporządzania dokumentu i przygotowywania go do druku. Z akt sprawy a także z dalszej części decyzji (w tym z jej uzasadnienia) wynika w sposób oczywisty, że strona domagała się świadczeń rodzinnych na okres rozpoczynający się od dnia 1 września 2008 roku a nie 1 września 2005 roku, także organ w toku postępowania rozpatrywał dowody dotyczące tego okresu, a między innymi zaświadczenie o dochodach wnioskodawczyni i jej męża za rok 2007.
Wynikiem oczywistej omyłki jest także wpisanie w sentencji decyzji wyrazu xxxxxxx zamiast xxxxxxx. Jak wynika to z treści wniosku złożonego przez stronę - jej nazwisko brzmi xxxxxx i prowadzone przez organ postępowania dotyczyło tej właśnie osoby. Wynika to między innymi z zapisu zawartego na stronie 1 (pierwszej) decyzji wiersz 7 (siódmy) od góry w której organ podał, że rozpatrywany był wniosek Pani xxxxxxx xxxxxxx. Oczywistość omyłki przy podaniu nazwiska strony wynika także z porównania tekstu sentencji decyzji z tekstem wszystkich dokumentów załączonych do akt sprawy, w tym z podpisami strony zawartymi we wniosku o przyznanie świadczeń rodzinny. Najistotniejszym jednak dowodem wskazującym na oczywistość omyłki jaka nastąpiła przy sporządzaniu sentencji decyzji jest to, że decyzja doręczona została Pani xxxxxxxx. Zaświadcza o tym wskazanie adresata decyzji zamieszczone na stronie 3 (trzeciej) dokumentu w p-kcie 1 umieszczonym poniżej słowa”otrzymują”.
W tej sytuacji faktycznej, należało dokonać sprostowania decyzji zawierającej błędy pisarskie i oczywiste omyłki.
Na postanowienie niniejsze, służy stronie zażalenie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ……………….., w terminie 7 dni licząc od dnia doręczenia postanowienia.
Zażalenie wnosi się za pośrednictwem tutejszego organu.