Jeśli chcemy to zaksięgować na klasyfikacji to jest paragraf dochodowy 298 "Wpływy do wyjaśnienia". Ale to jest pomyłka, a nie wpływ do wyjaśnienia. My już wiemy co to jest, nie musimy wyjaśniać.
Jest jeszcze symbol 499
Instrukcja do Rb-28S:
"3. Dopuszcza się, aby w sytuacjach wyjątkowych, niezależnych od jednostki, niewłaściwe obciążenia oraz uznania rachunków bieżących wykazywać, wprowadzając symbol 4990 zamiast paragrafu; niewłaściwe obciążenie wykazuje się zapisem zwykłym, a niewłaściwe uznania rachunku - jako liczbę ujemną. Niewłaściwe przelewy środków powinny być wyjaśnione i rozliczone w następnym okresie sprawozdawczym."
Czyli wychodzi na to, że jest to niewłaściwe uznanie rachunku - symbol 499 z minusem.
Ja bym nie stosował konta 245 w tym przypadku. Z tego samego powodu co nie stosowałbym paragrafu 298 - to nie są wpływy do wyjaśnienia tylko pomyłka. Lepiej konto 240.
ja mam dodatkowe konto 130 obok konta bieżącego gdzie zawsze księguję takie pomyłkowe wpłaty lub wpłatę którą muszę przelać na inne konto. 130/240 wpłata bez klasyfikacji 240/130 przelew bez klasyfikacji i w żadnym sprawozdaniu nie ujmuję