ponawiam - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 lut 2014, 12:05

do dziś byłam (jestem) oww i owd. wezwałam dłuznika na wywiad nie stawił sie, został uznany za uchylającego się, złożyłam wniosek do starosty o zatrzymanie prawka i do prokuratury o ściganie. Dziś przyszedł ów dłużnik i przeprowadziłam z nim wywiad i okazało się, ze nie mieszka juz na moim terenie od stycznia br.Czy przekazuję wniosek wg właściwości czy dalej prowadzę postępowanie czyli komornik, PUP? Czy zostawiam go bo już poszedł wniosek do prokuratury????

~maja

Napisano: 13 lut 2014, 12:10

Nie prowadzisz dalej postępowania, postępowanie prowadzi OWD.
Nie powinnaś przeprowadzić z tym panem wywiadu, na \"dzień dobry\" powinnaś ustalić czy chłop mieszka na terenie Twojej gminy, a nawet jak już zaczęłaś wypisywać wywiad to powinnaś zakończyć go na etapie wpisania w rubryce adres zamieszkania.
W takiej sytuacji dłużnik składa oświadczenie w którym wskazuje aktualny adres zamieszkania.

Teraz ładnie wysyłasz wniosek o podjęcie działań do OWD.
Wydaje mi się że już raz odpowiedziałam Ci na te pytanie.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 12:18

RR a co z takim typem, który wiemy że nie mieszka u nas tylko w sąsiedniej gminie i uparcie twierdzi że mieszka z rodzicami; a na pytanie z czego się pan utrzymuje odpowiada, że go kobieta utrzymuje, u której niby nie mieszka? Też go odesłać do tamtej gminy?
~Aneta

Napisano: 13 lut 2014, 12:22

Mądry facet, baba go utrzymuje...
A tak poważnie to nic nie zrobisz, jak chłop uparcie twierdzi że mieszka z rodzicami to OWD tam gdzie mieszkają jego rodzice.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 12:25

czyli mimo wszystko, że niby już zakończyłam postępowanie, bo poszło do prokuratury, to wysyłam do właściwego owd?? trochę głupie, bo tam byc może stawi sięna wywiad. A mi już starosta wszczął postępowanie o zatrzymanie prawka(jeszcze zanim przyszedł dłużnik i się okazało, ze tu nie mieszka).
~maja

Napisano: 13 lut 2014, 12:26

Jak będzie grzeczny to aktualny OWD wystąpi o zwrot prawka.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 12:27

ok, dzięki to go wysyłam a co z prokuraturą??
~maja

Napisano: 13 lut 2014, 12:29

Nic, postępowanie dotyczy uchylania się od obowiązku alimentacyjnego.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 12:32

to jeszcze jedno pytanko, dłużnikowi wystawiłam decyzję o uznaniu, ale przyszedł na wywiad, nie płaci 50%, czy prowadzę dalej postępowanie czyli PUP, i aktywizacja czy prokuratura???
~maja

Napisano: 13 lut 2014, 12:49

Po uprawomocnieniu decyzji wysyłamy wnioski do prokuratury i starostwa. Pan dłużnik powinien się od decyzji odwołać.

Oczywiście jak przeprowadziłaś wywiad alimentacyjny to występujesz np. z wnioskiem do PUP.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x