PONAWIAM PYTANIE? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 02 gru 2013, 12:06

Synowa ma spisaną umowę użyczenia z teściem. W umowie jest napisane \"Przedmiotem użyczenia jest jeden pokój mieszkalny o powierzchni 20 m2\".
Nic nie jest napisane czy korzysta z łazienki, kuchni, przedpokoju.
Czy wogóle przyznajecie dodatek na użyczenie 1 pokoju. Bo w ustawie jest napisane art. 5 ust.2 że w wypadku najmu albo podnajmu części lokalu za powierzchnię użytkową lokalu uważa się powierzchnię zajmowanych pokoi wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, oraz część po-wierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych znajdujących się w tym lokalu.

Ja nie wiem czy nie powinnam dać odmownej, bo uważam, że w umowie użyczenia powinna być podana powierzchnia części lokalu, a nie 1 pokoju. Jak zacznę przyznawać na 1 pokój, to zaraz zaczną mi wszyscy przychodzić z umowami użyczenia i będzie tak: 1 brat ma 1 pokój użyczony, drugi brat 2 pokój, siostra 3 pokój i wszyscy razem płacimy rachunki. Dla mnie to jest śmieszne.

~Marta

Napisano: 02 gru 2013, 14:55

przyznaję na 1 pokój,ale liczę normalnie części wspólne. w umowie użyczenia nich uwzględnią części wspólne i tyle.

pozdrawiam
~monika

Napisano: 02 gru 2013, 15:40

Ale ja już teściowi przyznałam dodatek mieszkaniowy pomniejszając mu powierzchnię o te 20 m2. Więc teraz nie mogę podwoić powierzchni, ja uważam, że powinnam odmówić, bo wynajmuje tylko pokój, a nie część lokalu czyli pokój, łazienka, kuchnia,hall.
~Marta

Napisano: 02 gru 2013, 15:54

powinnaś w momencie przyznana dodatku mieszkaniowego teściowi odliczyć części wspólne synowej, to chyba logiczne. przecież z pokoju nie wychodzi przez okno, tylko też korzysta z holu, łazienki, kuchni.
~monika

Napisano: 02 gru 2013, 16:01

Czyli już nic nie mogę zrobić, nie mogę zmienić decyzji?
~Marta

Napisano: 02 gru 2013, 16:08

jak jeszcze nie ma wypłaty dla teścia, nie odebrał decyzji, itp. to może zmienić decyzję, jeszcze raz przeliczyć.
~monika

Napisano: 02 gru 2013, 16:43

Już mu wypłaciłam w poprzednim miesiącu, ale synowa kazała swój dodatek przekazać zarządcy czyli teściowi, więc i tak on dostanie te pieniądze.
~Marta

Napisano: 02 gru 2013, 17:10

a pytanko a kiedy spisano tą umopwe ..... czy nie przed złożeniem wniosku przez teściów ?
Czy wcześniej teściowie wykazywali w składzie gospodarstwa domowego tą osobe ?
jeśli tak to wznawiasz z urzędu postępowanie bo wyszły na jaw nowe okoliczności
~małe ww

Napisano: 03 gru 2013, 13:07

Wcześniej nie mieli dodatku mieszkaniowego. Wniosek złożony 15.10.2013, a umowa z 10.09.2013, wczesniej w pomocy społecznej wykazywali się razem, a teraz już jako osobne gospodarstwo, dlatego spisali tą umowę, żeby u mnie byli też jako osobne gospodarstwa.żeby się zgadzało mi z pomocą społeczną.
~Marta

Napisano: 04 gru 2013, 13:10

wypłaciłaś w październiku czyli wniosek został złożony we wrześniu jak mniemam a więc posłuchaj uważnie wyszł na jaw nowe okoliczności nie znane organowi 1 instancji w momencie wydania decyzji przyznającej dodatek teściom.. bowiem umowa jest z 10 września ... a więc wznawiasz postępowanie odejmując ten pokój i ułamki części wspólnych pomieszczeń (kuchnia łazienka itp.) przeliczasz wydatki na taki metraż i na mniejszą ilość osób..... i wzywasz teściów do zwrotu nienależnie pobranego dodatku w 2 wysokości.......
~małe ww

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x