ponownie proszę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 29 maja 2015, 9:43

Mam pytanie. Mam klientkę która złożyła wniosek o rodzinne. W ubiegłym okresie zasiłkowym pobierała a potem było uchylenie bo przekroczył dochód teraz wychodzi warunek. Czy mam przyznać myślę że nie . Co sadzicie. Proszę o pomoc
sofia2

Napisano: 29 maja 2015, 9:47

Witaj:) skoro pobierała bo spełniała kryterium choćby jeden miesiąc i nie korzystała z warunku to się należy:)
dżela

Napisano: 29 maja 2015, 9:47

ustawa nie precyzuje czy prawo do śr musi być przez cały okres zasiłkowy
ja bym przyznała
skoro w poprzednim miała przyznane bez warunku potem uzysk i odmowa tak ? a teraz się łapie na warunek teoretycznie w poprzednim okresie miała prawo bez przekroczenia
asiak

Napisano: 29 maja 2015, 9:50

nie należy się. Gdyby pobierała w ostatnim miesiącu tj w październiku to wówczas tak ale jeśli w połowie okresu zasiłkowego uchyliłaś to na pewno się nie należy.
psik

Napisano: 29 maja 2015, 9:53

wniosek złozyła w czerwcu 2014 a uchyliłam jej od 1 października 2014
sofia 2

Napisano: 29 maja 2015, 9:53

psik bo ?
gdzie w ustawie jest taki zapis ???
asiak

Napisano: 29 maja 2015, 9:55

Art. 5 ust. 3 w przypadku gdy dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie lub dochód osoby uczącej się przekracza kwotę uprawniającą daną rodzinę lub osobę uczącą się do zasiłku rodzinnego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym. W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym zasiłek rodzinny nie przysługuje.
asiak

Napisano: 29 maja 2015, 9:59

psik pisze:nie należy się. Gdyby pobierała w ostatnim miesiącu tj w październiku to wówczas tak ale jeśli w połowie okresu zasiłkowego uchyliłaś to na pewno się nie należy.
a skąd ta interpretacja ?! :shock:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 10:00

Mazurkiewicz tak mówił na szkoleniach więc się tego trzymamy. Z resztą w ustawie jest napisane, że przysługuje rodzinne, jeżeli przysługiwał w w poprzednim okresie zasiłkowym a okres zasiłkowy kończy się w październiku. Jeżeli było uchylenie to logiczne, że było przekroczenie więc ostatnią decyzję w aktach masz odmawiającą rodzinne ze względu na przekroczenie.
psik

Napisano: 29 maja 2015, 10:06

psik pisze:Mazurkiewicz tak mówił na szkoleniach więc się tego trzymamy. Z resztą w ustawie jest napisane, że przysługuje rodzinne, jeżeli przysługiwał w w poprzednim okresie zasiłkowym a okres zasiłkowy kończy się w październiku. Jeżeli było uchylenie to logiczne, że było przekroczenie więc ostatnią decyzję w aktach masz odmawiającą rodzinne ze względu na przekroczenie.
ale nie jest napisane, że przysługiwały na koniec okresu !!!! co za brednie !!
Mazurkiewicza sobie odpuść .. to fantasta jest od zawsze
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x