szo -zgodn podopiecznej jak uchylić - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 maja 2015, 10:40

za maj poszły już wypłaty dziś dostarczono akt zgonu (podopiecznej na którą jest przyznany szo ) zgon -22 maja moje pytanie : czy uchylam od 01 czerwca decyzję w sprawie szo, czekam na uprawomocnienie decyzji następnie robię wszczęcie i wydaję decyzję o NN za okres od 23 maja do 31 maja?
magda s.

Napisano: 29 maja 2015, 10:43

spróbuj dogadać się, niech strona napisze oświadczenie, że wyraża zgodę na uchylenie decyzji i zwrot świadczeń (będą mniejsze odsetki)
bel

Napisano: 29 maja 2015, 10:57

decyzję przyznającą po prostu uchylasz. jeśli chcesz zrobić wszczęcie i nienależne, to nie musisz czekać aż uprawomocni się decyzja uchylająca, bo to dwie odrębne sprawy. Ja w takiej sytuacji robię nienależne, jeżeli wypłata poszła już po zaistnieniu zdarzenia (zgon) powodującego ustanie prawa do świadczenia, ale jeśli najpierw była wypłata, a po niej nastąpiło to zdarzenie, wówczas uchylam tylko decyzję przyznającą i nie traktuję nadpłaty jako nienależne świadczenia. Można ewentualnie poprosić o zwrot, a jak nie poskutkuje to sprawę traktować jako bezpodstawne wzbogacenia i dochodzić zwrotu (ja tego nie robię). Mam nadzieję, że nikt mi głowy za to nie urwie. :)
elcia1

Napisano: 29 maja 2015, 11:19

Ja informuję, ile mają do zwrotu, wpłacają, a później wydaję decyzję o nienależnie pobranych z dopiskiem "organ nie żąda zwrotu należności, ponieważ całość została zwrócona w dniu....... Elcia1- ja na Twoim miejscu bym się bała, że ktoś mi jednak urwie głowę.
~Ewa

Napisano: 29 maja 2015, 12:00

aż taka bojąca to ja nie jestem :lol: Mam odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie, że nie są to nienależne świadczenia i tym się będę bronić.
elcia1

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x