poplątana sytuacja - Karta Dużej Rodziny

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 11 lip 2014, 11:46

a ja mam taki problem: Pani mężatka ma 3 dzieci z mężem nie mają rozwodu, najstarsza córka pani mieszka z babką w innej gminie, pani żyje z facetem, który jest po rozwodzie i także ma 3 trójkę dzieci z małżeństwa, z czego 2 jest przy byłej żonie a jedno przy nim. Pan ma zasądzone alimenty na te 2 córki będące przy zonie, a była zona na syna, który jest przy nim.
No i Pan ma dziecko z tą, która nie ma rozwodu i ma innego męża więc komu karta i jaki skład rodziny bo ja zgłupiałam i nie wiem
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2014, 0:30

Do ania 862
§ 2. 1. Do korzystania z programu są uprawnieni członkowie rodziny wielodzietnej:
1) rodzic (rodzice) - przez którego rozumie się także rodzica (rodziców) zastępczych lub osobę (osoby) prowadzącą rodzinny dom dziecka;
2) małżonek rodzica;
3) dziecko - przez które rozumie się także dziecko, nad którym rodzic sprawuje rodzinną pieczę zastępczą, oraz osobę, o której mowa w art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. z 2013 r. poz. 135, ze zm.).
2. Przez rodzinę wielodzietną rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają na utrzymaniu co najmniej troje dzieci:
1) w wieku do ukończenia 18. roku życia;
2) w wieku do ukończenia 25. roku życia - w przypadku gdy dziecko uczy się w szkole lub szkole wyższej;
3) bez ograniczeń wiekowych - w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności.

Zatem prawo do ubiegania się o przyznanie KDR ( uprawnień z niej wynikających ) ma zarówno Pani X i Pan Y ( związek nieformalny Pana Y z Panią X ) oraz pięcioro dzieci . 7 Kart Dużej Rodziny . Mąż Pani X to zagadka bo brak danych . Pan Y to założenie pełnienia funkcji zastępczej rodziny spokrewnionej .

Innym zagadnieniem jest kwestia złożenia wniosku/wniosków , zbadania zebranego materiału i dalszego procedowania do wydania KDR
Pozdrawiam CKIUF
p.s.
Ten przykład jest prosty . W praktyce relacji rodzinnych występują znacznie trudniejsze i ciekawsze .
Jeszcze raz pozdrawiam Czekam na pytania trudne

CKIUF-SZKOLENIA
CKIUF

Napisano: 14 lip 2014, 8:45

ciekawe.... jak Wy tak szkolicie to ja od dzisiaj nie pisze się na szkolenia :lol:
kalina

Napisano: 14 lip 2014, 9:26

Do kalina

Jaką Ty Kalina masz propozycję rozwiązania sytuacji opisanej przez ania 862 . Post nie dotyczy sytuacji opisanej przez anetag .

Pozdrawiam CKIUF
CKIUF

Napisano: 14 lip 2014, 11:24

przecież starszy brat może być opiekunem prawnym i rodziną zastępczą tak mi mówił prawnik
To ile jest rodzin wielodzietnych . jedna czy dwie ona osobno i on osobno :lol: czy ktoś coś napisze
iga0101

Napisano: 14 lip 2014, 11:25

przecież starszy brat może być opiekunem prawnym i rodziną zastępczą tak mi mówił prawnik
To ile jest rodzin wielodzietnych . jedna czy dwie ona osobno i on osobno :lol: czy ktoś coś napisze
ewa1112

Napisano: 14 lip 2014, 11:45

czy rodziną wielodzietną może być rodzina złożona z rodzica biologicznego i rodzica zastępczego bo jesteśmy rodziną zastępczą z własną dwójką dzieci ? Pod opieką mamy jednego dzieciaczka . No bo jako rodzina zastępcza nie i jako rodzina biologiczna też nie . Czy dobrze to rozumuję . Proszę o pomoc
Przez rodzinę wielodzietną rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica -
Członkowie rodziny wielodzietnej to:
1) rodzic (rodzice) - przez którego rozumie się także rodzica (rodziców) zastępczych lub osobę (osoby) prowadzącą rodzinny dom dziecka;
2) małżonek rodzica;
3) dziecko - przez które rozumie się także dziecko, nad którym rodzic sprawuje rodzinną pieczę zastępczą, oraz osobę, o której mowa w art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. z 2013 r. poz. 135, ze zm.).
Z góry dziękuje z pomoc
mama0101

Napisano: 14 lip 2014, 12:15

a czy ktoś mi odpowie co z moją sytuacją bo dla mnie to ci ludzie nie są w ogóle rodziną
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2014, 18:51

Do kalina
Zapraszam do nawiązania merytorycznej dyskusji
Kodeks rodzinny i opiekuńczy
DZIAŁ I
Opieka nad małoletnim
Rozdział I
Ustanowienie opieki
art.149
§ 4. W razie potrzeby ustanowienia opieki dla małoletniego umieszczonego w pieczy zastępczej, sąd powierza sprawowanie opieki, przede wszystkim:
1) w przypadku umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej – rodzicom zastępczym,
2) w przypadku umieszczenia dziecka w rodzinnym domu dziecka – osobom prowadzącym ten dom,
3) w przypadku umieszczenia dziecka w placówce opiekuńczo-wychowawczej typu rodzinnego – osobom prowadzącym tę placówkę,
4) w przypadku umieszczenia dziecka w placówce opiekuńczo-wychowawczej: socjalizacyjnej, specjalistyczno-terapeutycznej, interwencyjnej lub regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej – osobom bliskim dziecka
– w terminie 7 dni od uprawomocnienia się postanowienia o pozbawieniu władzy rodzicielskiej.
oraz
USTAWA z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej
Art. 6.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
14) rodzina – osoby spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie zamieszkujące i gospodarujące;
oraz
"Przez rodzinę wielodzietną rozumie się RODZINĘ , w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica "
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 27 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji rządowego programu dla rodzin wielodzietnych
§ 3. Uprawnienia wynikające z programu przysługują członkom rodziny wielodzietnej spełniającym warunki, o których mowa w art. 5 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej.
Post ania862
"Mam taką poplątaną rodzinę. Pani mężatka, nie żyje z mężem. Ma 2 faceta. Ma 3 dzieci (dwoje z mężem, jedno z nowym facetem) Dodatkowo facet jest opiekunem prawnym dwójki swojego rodzeństwa. Komu przysługuje karta?"
Ile tutaj mamy rodzin wielodzietnych :?:
Jedną - Pani X , Pan Y oraz 3 dzieci . Jeśli Pan Y sprawuje rodzinną pieczę zastępczą to jeszcze 2 rodzeństwa Pana Y - 7 Kart Dużej Rodziny ( 2+3+2=7) . Jeśli Pan Y sprawuje tylko opiekę prawną to 2+3=5 . 5 Kart Dużej Rodziny . Jeśli pominiemy treść definicji rodziny przytoczonej powyżej to mamy ciekawą sytuację . Pani X w związku małżeńskim z Panem Z ma 2 dzieci i jedno z Panem Y .Pani X stanowi odrębną rodzinę wielodzietną z Panem Z ( Pani Y+3 dzieci+mąż =5 Kart Dużej Rodziny . Jeśli Pan Y stanowi dla rodzeństwa rodzinę zastępczą spokrewnioną i jednocześnie jest ojcem biologicznym dziecka Pani X to w przekonaniu tego Pana Y stanowi także odrębną rodzinę wielodzietną ( Pan Y +2 rodzeństwa +dziecko z Panią X = 4 Karty Dużej Rodziny ;rodzinę wielodzietną odrębną od Pani X .
No to mamy pytanie ? Dwie niezależne rodziny wielodzietne czy jedna (duża 7KDR czy mała 5 KDR no bo z mężem -brak informacji do zakresu władzy rodzicielskiej a mąż to jeszcze mąż rodzica ) i oczywiście Pan Y z rodzeństwem ( ojciec jednego dziecka z Panią X ale nie mąż ) , który wcale nie musi stanowić rodziny wielodzietnej ( opieka prawna nad rodzeństwem i tylko opieka )

Jak ania 862 poda więcej szczegółów co do Pana Z i rodzeństwa Pana Y to zobaczymy dalej .
CKIUF

Pozdrawiam
CKIUF

Napisano: 15 lip 2014, 10:03

A ja właśnie mam teraz taką sytuację .Studentka lat 23 w związku małżeńskim i pracuje na mowie zlecenia , ma dwójkę rodzeństwa ( 12 i 16 lat uczą się ) .Nie mieszka razem z rodzicami ( inna gmina) . Czy mogę przyjąć wniosek składany przez ojca w imieniu wszystkich członków rodziny czy też nie . Co mam z takim wnioskiem zrobić .Czy ktoś już miał podobną sytuację ?
ola1213

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x